Az iskola írója - Az író iskolája

A Kortárs Drámafesztivál Budapest, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet és a Drámaírói Kerekasztal közös projektje – a fesztivál kísérőprogramja

Kik olvassák a kortárs magyar drámát? Kik a kortárs magyar drámaírók? Érdekli még a fiatalokat a dráma, mint műfaj? Elmennek színházba csak azért, hogy megnézzenek egy új magyar színdarabot? Vagy a színház már rég a múlté? Ki a mai fiatalok drámaírója?
És mi a dráma ma? Ki olvassa és ki nézi? Kiről szól és kinek? Alapkérdések, melyekre választ szeretnénk kapni. Szeretnénk, ha megteremtődne a kortárs magyar dráma közönsége, és a mostani középiskolások is megismerkednének a köztük élő drámaírókkal és szövegeikkel. Különleges haditervet találtunk ki a fesztivál idejére: összehozzuk a drámaírókat és a középiskolás osztályokat.

Egy osztály – egy drámaíró.

A fiatalok előre elolvassák a kiválasztott író egy művét, amit maga a szerző jelölt ki. A fesztivál ideje alatt pedig az írók bejárják Budapestet és egy rendhagyó irodalmóra keretében találkoznak a számukra kisorsolt osztállyal és beszélgetnek az olvasott műről.

A programra 19 középiskola jelentkezett Budapestről, valamint örömmel jelentjük, és nagy megtiszteltetésnek tartjuk, hogy a következő kortárs magyar drámaírók közreműködtek a programban:

Bereményi Géza, Háy János, Egressy Zoltán, Pozsgai Zsolt, Kiss Csaba, Péterfy Gergely, Németh Ákos, Falussy Lilla, Tasnádi István, Sultz Sándor, Horváth Péter, Thuróczy Katalin, Kárpáti Péter, Filó Vera, Márton László, Vörös István és Zalán Tibor. 

Sikeres programindítót tartottunk 2007. november 8-án az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet körtermében. Találkozhattak a programban résztvevő tanárok és írók ízletes répatorták társaságában. Az írók darabjuk egy példányát dedikálták is. Az eseményen készült felvételt hamarosan a honlapon is láthatják majd. A programot hasonló találkozó zárta 2007. december 6-án az írók, tanárok és a diákok részvételével.

Nagy izgalommal várjuk a visszajelzéseket a tanároktól, diákoktól és az íróktól, melyeket folyamatosan közlünk a honlapon.

Beszámolók

Vörös István beszámolója a litera.hu-n - József Attila Gimnázium

Egressy Zoltán beszámolója a litera-hu-n - Berzsenyi Gimnázium

Zalán Tibor beszámolója a litera.hu-n - Fazekas Gimnázium, József Attila Gimnázium

Találkozás Kárpáti Péterrel 1. - Kézműipari Szakközépiskola

Találkozás Kárpáti Péterrel 2. - Kézműipari Szakközépiskola

Találkozás Kiss Csabával - Alternatív Közgazdasági Gimnázium

Békés Pál beszámolója a litera-hu-n - Eötvös Gimnázium

 

A program koordinátorai:

Szebényi Ágnes (OSZMI) szebenyi.agnes@ella.hu
Tóth Nikolett (Kortárs Drámafesztivál Budapest) t.niki85@gmail.com