FELOLVASÓSZÍNHÁZI SOROZAT

2010. november 27—28.
Merlin Színház, Kamara, Budapest, V. Gerlóczy utca 4.


A Kortárs Drámafesztivál Budapest 1997-ben azzal a részcéllal jött létre, hogy az európai drámaírás olyan útjait és fejleményeit mutassa be Magyarországon, amelyek idehaza kevésbé ismertek, vagy teljesen ismeretlenek. Ennek megfelelően a fesztivál kísérőprogramjainak szervezője, a SzínMűHely Alapítvány minden alkalommal nagy gondot fordított arra, hogy a Magyarországon kevésszer vagy egyáltalán nem játszott külföldi drámaírók új műveiből felolvasószínházi előadásokat rendezzen. Az eddigi nyolc Kortárs Drámafesztiválon összesen csaknem negyven kortárs színdarabbal ismerkedhetett meg a magyar közönség és a szakma a felolvasószínházi sorozatok révén, s e drámák közül később nem egy teljesen szcenírozott előadás formájában is színre került.

A 9. Kortárs Drámafesztivál fenti hagyományait 2010-ben is folytatni szeretné, felolvasószínházi előadás-sorozata segítségével. A műveket összekapcsolja: a szűkebb értelemben vett kortársiság; a dramaturgiai innovativitás, azaz a drámaszerkezet és a kifejezésmód újításaival való kísérletezés igénye; valamint az újdonság, hiszen a projekt minden egyes darabja magyarországi bemutató. Terveink szerint a négy felolvasott darab közül kettő a fesztivál amerikai fókuszprogramjához, kettő pedig a kísérőprogramban látható „lengyel hét” eseményeihez kapcsolódik.


2010. november 27. 17 óra
Találkozás a kortárs amerikai drámával

George Brant: Elefánttemető
Bemutató: Merlin Színház (Kortárs Drámafesztivál Budapest)

(felolvasószínház)
Fordította: Krasznai Janka
Szereplők: Bartsch Kata, Blasek Gyöngyi, Dióssy Gábor, Fodor Annamária, Fodor Tamás, Kiss Diána Magdolna, Pelsőczy Réka, Sorbán Csaba, Száger Zsuzsanna, Szoták Andrea, Tóth Máté
Dramaturg: Markó Róbert
Rendező: Tengely Gábor

George Brant Elefánttemető című darabja egy amerikai vándorcirkusz és egy apró tenessee-i városka tragikus találkozásának igaz története, az egyetlen olyan ismert eset, ami egy elefánt meglincselésével végződött. Az 1916-ban játszódó történet, melyben valós és kitalált elemek keverednek, az amerikaiak látványosság, erőszak és bosszú utáni mély vágyát kutatja.

„A szöveg különlegessége, hogy a legjobb művészeti alkotásokhoz hasonlóan kiemelkedik az időből. Elvarázsol sajátos hangulatával és szörnyű belső logikájával. Rabul ejtő… egy tragikus téma érzelmes variációinak szimfóniája. Az Elefánttemető a félreértések következményeiről, a művészek és a közönség közötti láthatatlan, de
óriási szakadékról és a varieté pokoli szépségéről szól.” (The Stranger, Seattle)2010. november 28., 17 óra
Találkozás a kortárs lengyel drámával

Michał Bajer: Verklärte Nacht
Bemutató: Merlin Színház  (Kortárs Drámafesztivál Budapest)

(felolvasószínház)
Fordította: Pászt Patrícia
Szereplők: Csákányi Eszter, Szirtes Ági
Dramatrug: Markó Róbert
Rendező: Csató Kata

Michał Bajer darabja kortárs abszurd, két összezárt-összefűzött asszony egymásra utaltságának nagy és talán nem minden értelem nélkül való drámája.
„Végy két színésznőt, egy cserép virágot, egy versenyzongorát, egy bőröndöt, egy csésze kávét, teát, kakaót, egy sakktáblát, egy tanítványt.”

Elżbieta Chowaniec: Gardénia
Bemutató: Merlin Színház 2010. november 28. 18.30 (Kortárs Drámafesztivál Budapest)

(felolvasószínház)
Fordította: Pászt Patrícia
Szereplők: Bartsch Kata, Kiss Diána Magdolna, Száger Zsuzsanna, Urbanovits Krisztina
Dramaturg: Markó Róbert
Rendező: Pelsőczy Réka

Elżbieta Chowaniec dámaíró, rendező, újságíró. Filmgyártás, újságíró és forgatókönyvíró szakon végzett, majd Tadeusz Słobodzianek Dráma Laboratóriumában folytatta tanulmányait. A női alkoholizmus tabutémáját feszegető első darabja (Gardénia) 2007 óta a Dráma Laboratórium repertoárján szerepel, a legnépszerűbb előadások egyikeként.További információ:

www.merlinszinhaz.hu, www.hungary.art.pl, www.dramafestival.hu