Bárka Színház

Tasnádi István: A harmadik hullám

Todd Strasser regénye és Ron Jones tanulmánya alapján

 

2013. november 28. 18 óra

Bárka Színház

 

100 perc, szünet nélkül

magyar nyelven, angol felirattal

 

fotó: Dudás Szabolcs

galéria >>>

 

Szereplők:

 

Dégi Kristóf Tanár Úr: Dévai Balázs

Nagy Ágota Tanárnő: Szorcsik Kriszta

Koblényi Árpád Tanár Úr: Kardos Róbert

Dr. Szalainé Jutka igazgató: Varga Anikó

Márk: Horváth Zoltán m.v.

Guszti: Tóth János Gergely m.v.

Karina: Kőszegi Mária m.v.

Liza: Tolnai Klári m.v.

Bendzsi: Marofka Mátyás m.v.

Görbe: Jerger Balázs e.h.

Andi: Sipos Viktória m.v.

Lóci: Árvai Péter m.v.

Orsi: Herman Flóra m.v.

Ádám: Kulcsár Balázs m.v.

Ildikó: Császár Réka m.v.

Szabi: Erdős Bence

Haver: Deli Péter

Valamint: Csap Lilla, Kurucz Klaudia, Jakopánecz Kitti, Pap Kinga

 

Díszlet: Heike Vollmer

Jelmez: Szabó Gergely

Zene: Monori András

Mozgás rendező: Gyevi-Bíró Eszter

Rendezőasszisztens: Gábos Katalin

Rendező: Vidovszky György

 

Bemutató: 2012. november 10.

 

 

 

A rendezőként, drámapedagógusként, tanárként egyaránt dolgozó Vidovszky György egyetemi tanulmányainak befejezése után drámatagozatos gimnáziumban kezdett tanítani először filmet, majd drámát. Több mint harminc előadást rendezett diákszínjátszóival. Később profi (kőszínházi) körülmények és elvárások között készít színpadi adaptációkat amatőrökkel (diákszínjátszókkal) a főszerepben. Magyarországon Vidovszky az egyetlen a kőszínházi-profi rendezők közül, aki ennyire speciálisan ezzel a területtel foglalkozik, és meghatározó szerepe van a kortárs ifjúsági színház megteremtésében Magyarországon.

 

Ron Jones átlagos történelemtanár volt. Diákjai egy egyszerűnek tűnő kérdést tettek fel neki. Hogyan lehetséges, hogy az átlagos németek a második világháborút követően azt állították: nem tudtak a tömegmészárlásokról? Jones egy kéthetesre tervezett kísérletbe kezdett: kézzelfogható és “interaktív” példákkal támasztotta alá, hogy milyen erős is tud lenni a közösség összetartó ereje, így hozott létre egy diktatúrán alapuló közösséget az osztályában. A mozgalomnak a Harmadik Hullám nevet adta. Legnagyobb megdöbbenésére a diákok néhány nap alatt feladták önmagukat, egymást kezdték megfigyelni, és terrorizálták a “fegyelmezetleneket”.

Jones mint vezető kezdte a valóságérzetét elveszteni, így véget kellett vetni az egésznek. Egy gyűlést hívott össze, ahol közölte a diákokkal, hogy egy kísérlet áldozatai lettek, hogy ostobán “feladták a szabadságukat, a fegyelemért és a felsőbbrendűségért.” Az előadás a mai Magyarország közegébe helyezi a kísérlet résztvevőit, azt a folyamatot hangsúlyozva, hogy milyen könnyen válhatunk különböző társadalmi, gazdasági és politikai okok és érdekek miatt szélsőséges, uniformizált, ideologikus gondolkodás rabjává.

 

Válogatói széljegyzet, avagy MIÉRT a Harmadik hullám?

 

“Mert az ilyen ma már és soha többé nem fordulhat elő fordulata könnyen megkérdőjeleződik az előadás után. Persze, az előadás már a felkínált szituációt tekintve is fiktív, a darab pedig sokkal inkább modell, mint valódi dráma. Noha sok az áthallás a mai magyar közélet mondataira, motívumaira, Tasnádi István és Vidovszky György szerencsésen elkerülik a demagógiát, az egyszerűsítést, annak ellenére, hogy tudatosan vállalják: nem az egyes karakterek lelkének mélyében keresik az okokat, hanem a közösség tekintetében és annak függvényében vizsgálják a helyzetet. Az előadás befejezése olyan felelősséget vet fel, amely mellett nem lehet szó nélkül elmenni, annak terhe egy egész életre maradandó.”(Ugrai István)

 

“Az előadás a színház ifjúsági előadásainak sorába tartozik, s ebből a szempontból nagyon jó megoldás, hogy a történetet Tasnádi áthelyezte a mába, egy magyar középiskolába. Sőt ez a ma nagyon is eleven és hitelesen aktuális, de az egész valahogy az idősebb generációk számára is ismerős: az osztályközösség az ősrégi szerepekből (jó tanuló, szépfiú, bűnbak, bohóc, stb.), de a jelenleg divatos szubkultúrák köntöseiben mutatkozik meg. Finomságok teremtik meg a típusokat, (oktatás)politikai utalások idézik meg a mai közbeszéd közhelyeit, és szinte teljesen bele lehet feledkezni abba, ahogy kibontakozik előttünk egy liberálisabb szellemű gimnázium közege: a magyar társadalom egy szelete, tükröződése.” (Jászay Tamás, Revizor)

 

 

Jegyvásárlás

http://www.barka.hu/hu/jegy-info.html

További információk:

http://www.barka.hu/hu/eladasok/uj-bemutatok.html/119.html

Kritikák:

http://www.revizoronline.com/hu/cikk/4261/a-harmadik-hullam-barka-szinhaz/

http://fidelio.hu/szinhaz/kritika/a_harmadik_hullam_duborgo_ifjusag

http://www.szinhaz.net/index.php?option=com_content&view=article&id=36516%3Ademonok-helyett-demonstracio&catid=13%3Aszinhazonline&Itemid=16