Pinceszínház Budapest

Székely Csaba: Bányavirág

tragikomédia egy részben

 

2013. december 1. 15 óra

Pinceszínház Budapest

 

100 perc, szünet nélkül

magyar nyelven, angol felirattal

 

Fotó: Puskel Zsolt

Galéria >>>

 

Szereplők:

 

Az apa: a szomszéd szobában fekszik betegen, nem látjuk soha

Iván, a fia: Kaszás Gergő

Ilonka, Iván féltestvére: Bozó Andrea

Csillag Mihály, orvos: Széles László

Irma, Illés felesége:  Vándor Éva

Illés, Iván szomszédja: Tóth József

 

Dramaturg: Sirokay Bori

Díszlet−jelmez:Cziegler Balázs

Jelmeztervező asszisztens: Bozsik Ágnes

Súgó:Skrabán Judit

Rendezőasszisztens: Tóth-Gábor Anna

Rendező: Csizmadia Tibor

 

Színikritikusok díja (2012): A legjobb új magyar dráma- Bányavirág
Pantalone-díj (2012): A legjobb kamaraszínházi előadás
Arlecchino-díj (2012): A legjobb férfialakítás - Kaszás Gergő

A bemutató időpontja: 2012. március 2.

 

 

Székely Csaba diplomás drámaíró, aki nem a városiak, hanem a falusiak életéről ad hű színházi képet, ezzel a magyar dráma régi adósságát törleszti. A magyar nyelvterület legfelkapottabb szerzője lett, Bányavidék-trilógiájának (amelynek darabjai egy-egy erdélyi falucska egyes lakóinak sajátos moráljáról, kilátástalan helyzetéről, problémáiról mesélnek empátiával és humorral) műveiből mind Magyarországon, mind Romániában készülnek előadások, profik és amatőrök egyaránt. Első rádiójátéka az angol nyelven írt Do You Like Banana, Comrades? a BBC díját nyerte el. Első színpadi drámája, a Bányavirág több díjat is kapott, ahogyan az azt követő Bánya-drámák: a Bányavakság és a Bányavíz is.

 

Az isten háta mögötti kis faluban két dolog van: bezárt bánya és házipálinka. Ez utóbbiból mondjuk sok. Ezen kívül csak egy haldokló apa, az orvos, a kihűlt házasság és az almakompót forgatja a hétköznapokat, mint benzin a rozsdás láncfűrészt. Az élet színes, a feketéből feketébe hajlik, a pálinka gőze pedig visszajön, rágja a nyelőcsövet belülről, szépen, akkurátusan – de az is lehet, hogy csak a nevetés az már, a rekeszizomig ható gyümölcs-párlat, ami, mondjuk ki, álmodozóvá tesz. Meg határozottá. Talán.

 

Válogatói széljegyzet, avagy MIÉRT a Bányavirág?

 

“Kiüresedett viszonyok, társas magány, sírva vigadás, vigadva sírás minden mennyiségben, az ivás és az öngyilkosság behatárolta tengely mentén, és még humora is van jócskán a dolognak, hiszen minden olyan emberi benne. A teljes trilógiát elsőként színpadra állító Csizmadia Tibor rendezésében, Cziegler Balázs atmoszférateremtő bányadíszletében életre kel ez a kegyetlen és kilátástalan világ, miközben reflektál az előítéletekre és közhelyekre is.” (Ugrai István)

 

“Csizmadia Tibor rendező hagyja a színészeit érvényesülni, akik élnek is a lehetőséggel, és végig tartják a tragikomédiát, kissé nagyobb hangsúlyt adva a komikus vonalnak, amelyben a tragédia nem tud villámként belecsapni. Ugyanakkor a stílusregiszter a gúnytól a fekete humoron át a groteszkig terjed, úgyhogy a szórakoztatás igen széles skáláját járja be az előadás.” (Zsedényi Balázs, 7ora7.hu)

 

 

Jegyvásárlás

http://pinceszinhaz.hu/index.php?option=com_wrapper&Itemid=82

További információk:

http://pinceszinhaz.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=494&Itemid=27

Kritikák:

http://www.revizoronline.com/hu/cikk/4140/beszelgetes-szekely-csabaval-szinikritikusok-dija-2012/