Gergye Krisztián Társulata – Átrium Film-Színház:

Opera Amorale

amorális opera egy elvonásban

 

a(e) Bizottság nyomában

A Jégkrémbalett és a Kalandra fel! című

albumok dalainak felhasználásával.

 

2013. december 2. 20 óra

Átrium Film-Színház

 

90 perc szünet nélkül

magyar nyelven, angol felirattal

 

Fotó: Kővágó Nagy Imre

Galéria >>>

 

Szerepelnek:

Szalontay Tünde, Tárnok Marica

 

Énekelnek:

Dezső Sára, Mikecz Kornél, Murányi Márta,

Philipp György, Szakács Ildikó, Varga Donát

 

Zenélnek:

Bartek Zsolt, Bubnó Márk, Kárász András Péter,

Philipp György, Szalay Tamás Géza

 

 

Táncolnak:

Lőrinc Katalin, Gergye Krisztián,

Barabás Anita, Fekete Blanka, Hoffmann Adrienn, Ruzsom Mátyás

 

Zenei szerkeszt, hangszerel, vezényel, zenél és énekel:

Philipp György

 

Meglepetésáldozat:

minden alkalommal más és más

 

Vetít: Nay Tilda

Fény: Katonka Zoltán

Jelmez: Béres Móni

Smink, maszk: Károlyi Balázs

Koreográfus asszisztens: Hoffmann Adrienn

Produkciós vezető: Trifonov Dóra

Rendező, koreográfus, látvány: Gergye Krisztián

 

Premier: 2013. május 4., Átrium Film-Színház

 

Támogatók: NKA, EMMI, Átrium Film-Színház

 

Gergye Krisztián táncos, koreográfus, színész, aki minden téma és gondolat esetében a legtisztább és leginkább egyértelmű megfogalmazási módot keresi, azt a műfajt, ami leginkább azonos a gondolattal, azt a formát, ami a gondolat egyértelmű jele. Munkái több művészi irány, megnyilatkozási mód és műfaj összhangzatára építenek. Társulata 2001 óta létezik, munkáját kőszínházban is kamatoztathatta: 2008 és 2013 között a Nemzeti Színház tagja volt. Alkotásaiban az utóbbi években egyre erősebben a társadalmi-közéleti kontextus felé fordul.

 

“Az előadásban a A. E. Bizottság tánczenekar életben maradt tagjai nem vesznek részt, az előadásért semmiféle felelősséget nem vállalnak, csak örülnek valószínűen. (Lehet, hogy van, aki nem örül, viszont ez meg mindig így van, hogy semmi sincs, ami mindenkinek tetszik, de az is igaz, hogy mindenben lehet valami, ami valakinek tetszik!)” (Wahorn Airport)

 

A 80-as évek népszerű underground együttese, az A(lbert) E(instein) Bizottság olyan kulturális referencia, amely műfajtól függetlenül a művészet totális szabadságát példázza. Az adott társadalmi, politikai vagy kultúrpolitikai közegre reflektáló tartalmon túl az emberi identitás szélsőségeit és/vagy közhelyeit felmutató “szabadidő-zenei” együttes két legendás LP kiadványa – a Kalandra fel! és a Jégkrémbalett – mai napig érvényes életérzést és szellemi tartalmat közvetít. Gergye Krisztián (nem csak tánc) Társulata minden túlzás nélkül maximális tisztelettel viszonyul az A.E. Bizottság 80-as években véghezvitt szabadságharcához, és kulturális örökségnek tekinti az általuk képviselt szabad szellemiséget.

 

Válogatói széljegyzet, avagy MIÉRT az Opera Amorale?

 

“Gergye Krisztián rendezésének legnagyobb erénye, hogy a Bizottság szürrealista, dadaista avantgárd szövegei – apró módosításokkal – velünk és egymással kommunikáló, sokrétű játékos kalandokká lesznek. Megrázó élmény, hogy ezek a jó harminc éves dalok – melyek élvezetesen szólnak az új hangszerelésben is – megfelelő szerkesztéssel és karakterekkel, ízig-vérig kortárs színházi formában ugyanazt a forradalmár hangulatot váltják ki, mint harminc évvel ezelőtt. A produkció egyszerre zajlik közéleti és személyes síkon, a legmélyebbtől a legáltalánosabbig: politika és erotika egymást váltja, ott van a színpadon az önkényes hatalmi rendszer, részesedünk a legintimebb, belső hangulatokból is, a szerelemtől a szorongásig, mindezek folyamatos, egymásra reflektáltatása, jelzett színházi jellege, annak megkérdőjelezése és az, ahogyan eljutunk egy előadás kezdésből, a feszült mindennapokon át a megváltoztathatatlan jelenig – mindez megfoghatatlanul létező egészet ad ki. Valami olyasmit, ami mi vagyunk, itt és most.” (Ugrai István)

 

“Ez az est csak részben szól a Bizottságról. Annál inkább a jelen fullasztó valóságáról, vagy a könnyedén idelinkelhető fél- és közelmúltról, amelyet Gergye afféle protest, szabadszájú, politikaérzékeny, összművészeti valóságshow-vá dagaszt.” (Králl Csaba, Revizor)

 

“Mégsem koncert vagy valami operaénekesekkel előadott ellenkulturális rakendrollműsor, mert nem a dalok sorrendisége adja a tematikát, hanem a mozgásszínház nehéz dramaturgiája, amit a mai átláthatatlan, hazugságokkal teli politikai és közéleti események alakítanak. Az A. E. Bizottság szellemében létrejött darabban a művészet szabadsága megkérdőjelezhetetlen; ennek jegyében felsorakoznak benne a közelmúlt és a viharos félmúlt szabadságkorlátozásra irányuló törekvései, szimbolikusan és direktben is. (…) Ezek a nagy figyelmet igénylő, folyamatos utalásokkal teli prezentációk, a menetelős, zászlólengetős vetítésekkel és gördülékeny táncetűdökkel összeszövődő jelenetfolyamok oldódnak fel a zenében. (Sisso, Magyar Narancs)

 

 

Jegyvásárlás

http://www.atriumfilmszinhaz.hu/jegyek/2-uncategorised/79-jegyvasarlas-4

További infirmációk:

http://www.atriumfilmszinhaz.hu/teszt/113-opera-amorale-jegkrembalett-est-egy-elvonasban

Kritikák:

http://magyarnarancs.hu/szinhaz2/gergye-krisztian-opera-amorale-84990

http://7ora7.hu/programok/opera-amorale/nezopont

http://www.ellenfeny.hu/szinhaz/fuggetlenek/kopni-kell