Budapest Bábszínház: SEMMI

zenés-bábos pszichotriller Janne Teller regénye alapján

(13 éves kortól)

 

2013. december 1. 14h

Budapest Bábszínház

 

90 perc, szünet nélkül

magyar nyelven, angol felirattal

 

Fotó: Éder Vera

Galéria >>>

 

Szereplők:

Agnes Aarne: Spiegl Anna

Sofie Nielsen: Mórocz Adrienn

Elise Jensen: Pallai Mara

Dagadt Henrik Eskildsen: Ács Norbert

Ájtatos Kaj Hansen: Tatai Zsolt

Jan-Johan Henderson: Teszárek Csaba

(Nagy) Hans Raaberg: Pethő Gergő

Pierre Anthon: Szolár Tibor

Mathilde Eskildsen Tanárnő/Hamupipőke: Blasek Gyöngyi

 

Színpadi adaptáció: Gimesi Dóra

Zene: Kiss Tibor (Quimby)

Rendezőasszisztens: Rigó Anna

Látványtervező, rendező: Hoffer Károly

 

A Budapest Bábszínház a főváros fenntartásában álló, gyerekeknek és felnőtteknek szóló bábelőadásokat bemutató repertoárszínház. A Semmit a legifjabb bábos generáció tagjai készítették, építve a Színház- és Filmművészeti Egyetem integrált bábos képzésére, amelyben színészek és rendezők gyakorlatilag együtt tanulnak, elsajátítva az átjárás készségét a színházi munka különböző oldalai között. Az idén nyáron végzett bábosztály négy tagja is a társulathoz szerződött, többek között Hoffer Károly, az előadás rendezője. Az előadás zenei anyagát a tizenharmadik sorlemezén is túl lévő Quimby zenekar pop-punkosra hangszerelt dalai adják.

 

„Semminek sincs értelme, ezt régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá” – mondja a nyolcadikos Pierre Anthon, majd kisétál az osztályteremből, felül egy szilvafára, hogy onnan kiáltsa világgá az élet hiábavalóságát. Osztálytársai elhatározzák, hogy bebizonyítják neki az ellenkezőjét, ezért tárgyakat kezdenek gyűjteni, „fontos dolgokat”, amelyekért érdemes élni. Egy bicikli, amelyre évekig spórolt a tulajdonosa, egy napló, egy lány hosszú haja… A játéknak induló bizonyítás azonban hamarosan kontrollálhatatlanná válik. Mindenki sebezhető lesz, mindenkitől elveszik, ami a legfontosabb neki, miközben a „Fontos Dolgok Halma” egyre nő, és lassan mindent bekebelez.

 

Janne Teller világhírű ifjúsági regénye olyan könyv, amely nem fél kérdezni. Nevezték már nihilista gyerekkönyvnek és az új A Legyek Urának, Dániában először betiltották, majd kötelező olvasmánnyá tették, számtalan díjat nyert és számtalan botrányt kavart a világban. Provokatív könyv, amely a legmélyebb, legfájóbb kérdéseket teszi fel, miközben beszélgetésre, vitára sarkall, és arra buzdít, hogy magunk találjunk válaszokat. A Budapest Bábszínház készülő előadása magyarországi ősbemutató, és egyben a regény első bábos adaptációja a világon.

 

Válogatói széljegyzet, avagy MIÉRT a Semmi?

 

“Mert ez az ifjúsági előadás – amely idén a Színikritikusok Díját is elnyerte e kategóriában – valójában teljes értékű színházi produkció. Hoffer Károly stílusos és divatos körvonalakkal felruházott bábokat tervezett, a figurák mintha valami jó ízlésű, ultramodern rajzfilmből szabadultak volna ki. Sőt néha tényleg rajzfilmmé válik az előadás, arról már nem is szólva, hogy kifejezetten élvezetes és illúzióteremtő, ahogy időközönként összeállnak punkzenekarrá, és közösen zúzzák a kottát. Az előadás a tinédzserkor elemi kétségeit, ezek következményeit képes átélhetően ábrázolni.” (Ugrai István)

 

“Kamaszokról, de korántsem csak kamaszoknak szóló előadás a Semmi: lehet, hogy kamaszkorban szembesül az ember először a benne felvetett kínzó kérdésekkel, de azok olyan erőteljesek, hogy színházban kívánni sem lehetne jobb alapkonfliktust. Egyébként is: a Bábszínház előadása jobb, mint az évad felnőtt- és gyerekelőadásainak legnagyobb része - miért maradna meg csakis a tinédzserek privilégiumának?” (Kovács Bálint, egyfelvonas.postr.hu)

 

“A Semmi az évad egyik legjobb előadása.” (Bóta Gábor, Népszava)

 

 

Jegyvásárlás

http://www.budapest-babszinhaz.hu/jegyek.html?page=1

További információ:

http://www.budapest-babszinhaz.hu/node/505

Kritikák:

http://magyarnarancs.hu/szinhaz2/halott-testver-szuzesseg-mutatoujj-janne-teller-a-babszinhazban-84101

http://www.revizoronline.com/article.php?id=4407

http://www.criticailapok.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=38537:ajanlott-olvasmany&catid=29:2013