Pintér Béla és Társulata: Titkaink

 

2013. december 1. 20 óra

Szkéné Színház

 

115 perc, szünet nélkül

magyar nyelven, angol szinkrontolmácsolással

 

Fotó: Mészáros Csaba

Galéria >>>

 

Szereplők:

Balla Bán István: Friedenthal Zoltán
Dr. Szádeczky Elvira, Pánczél György: Csákányi Eszter
Kata: Roszik Hella
Timike: Enyedi Éva
Zakariás Bea: Szamosi Zsófia
Tatár Imre: Pintér Béla
Szujó, Pincér, Pogány: Thuróczy Szabolcs
Tatár Ferenc, Ági: Stefanovits Angéla
Borbíró: Póta György
Konkoly: Pelva Gábor

Zenészek:
Pelva Gábor: hegedű, brácsa, gitár
Póta György: szintetizátor, bőgő, brácsa

 

Dramaturg: Enyedi Éva
Jelmeztervező: Benedek Mari
Jelmeztervező munkatársa: Kiss Julcsi
Tér: Tamás Gábor
Fény: Varga László
Hang: Simon István
Kellék: Quitt László
Gazdasági munkatárs: Inhaizer Gyula
Produkciós munkatárs: Hidvégi Anna
Rendező munkatársa: Hajdú Rozi
Írta és rendezte: Pintér Béla

 

Ősbemutató: 2013. szeptember 28.

 

A Pintér Béla és Társulata 1998-ban alakult. Előadásaik mindegyike ősbemutató, ezek közül egyet a Nemzeti Színházban, a többit a Szkéné Színházban tartották. A társulat krédója szerint az alkotók célja, hogy a társadalom és saját személyük kritikus-ironikus megfigyelései alapján – a szó egészséges értelmében vett – nemzeti ihletettségű, kortárs színpadi műveket hozzanak létre. A valóság és az álom, az autentikus és a giccs elegyéből, valamint a magyar népi kultúra egyes elemeiből épül fel az a szürreális világ, mely összes korábbi darabjukat jellemzi. Sikereiknek köszönhetően a társulatot ma az egyik legjelentősebb és leginvenciózusabb színházi alkotóműhelyként tartják számon. A társulat művészi működésének az író, rendező, színész Pintér Béla szab fazont.

 

“Egyikünk sem tökéletes, és bizony mindannyiunknak vannak titkai... Nem vagyunk hibátlanok... De a valóság józan fanatikusai vagyunk, és a jó kompromisszumok robotosai.” (Pánczél György)

 

Válogatói széljegyzet, avagy MIÉRT a Titkaink?

 

“A személyes, a szakmai és az államtitkok keveredése egyfajta történelmi olvasókönyvvé válik az előadásban. A hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján játszódó produkció szereplői az életüket élik, az emberarcú szocializmus embertelenségét, a falnak is füle van közeget, az érzelmek, személyes tragédiák zsarolási alapként kezelését kiváló színészi alakítások teszik hitelessé. A banálist a groteszkkel, a valóságos elemeket a fikcióval kiválóan elegyítő előadás átnyúlik a mába, a – legfelsőbb politikai akarat szerint máig – kibeszéletlen magyar félmúlt társadalmi következményeiről is számot adva. Az előadás minden oldalról (cselekmény- és színészvezetés, mozgás, zene, atmoszférateremtés) reprezentálja a társulat erősségeit, a Pintér Béla és Társulata munkásságának egyfajta metszeteként is értelmezhető..” (Ugrai István)

 

“Pintérék előadása fölkavar, megdöbbent és megnevettet. Jobban, mint bármikor az utóbbi években. Mert látleletük ezúttal nemcsak pontos és árnyalt, hanem távlatos is: pontosan arról tudósít, ami a társadalmi érzékenységű, kritikai színház eminens feladata. Kibeszéli a kimondhatatlant, az elmondhatatlant. Szembesülésre késztet; egyszerűen, katartikusan. A produkcióból nem hiányzik a civil kurázsi, ahogy körkörösen, egyre mélyebbre hatolva, újabb és újabb dimenzióit tárja föl a pokol bugyrainak.” (Kovács Dezső, Revizor)

 

“A Titkaink valódi tetőpontja a Pintér Béla és Társulata tizenöt esztendejének, nem véletlen, hogy a táncházi közegben a Parasztopera dalainak eredetijét hallhatjuk, képben pedig számos korábbi Pintér-előadás is megidéződik egy-egy megoldás, motívum erejéig. Pintér úgy beszél a jelenről, hogy nem hazudja el a múltat, sem nagyban, sem kicsiben.” (Ugrai István, 7ora7.hu)

 

 

Jegyvásárlás

http://www.szkene.hu/online-jegyrendeles

További információ:

http://www.pbest.hu/hu/fooldal/52-titkaink-sbemutato-2013-szeptember-28

Kritikák:

http://www.revizoronline.com/hu/cikk/4722/pinter-bela-titkaink-pinter-bela-es-tarsulata-szkene/

http://szinhaz.net/index.php?option=com_content&view=article&id=36796:sz-deme-laszlo-egy-tanchaz-titkos-elete&catid=13:szinhazonline&Itemid=23

http://www.kortarsonline.hu/2013/10/szinhaz-pinter-bela-titkaink/17726

http://vanyabacsi.blog.hu/2013/10/15/pinter_bela_soha_nem_sikerult_meg_ennyire_jol

http://vanyabacsi.blog.hu/2013/09/29/pinter_bela_valaszol_az_ugynokkerdesre