Gyakornokokat és önkénteseket keres a Kortárs Drámafesztivál Budapest

Olyan szakirányú tanulmányokat folytató egyetemistákat, színházi munkában jártas vagy színházi élet iránt érdeklődő fiatalokat keresünk, akik részt vesznek a fesztivál programjának és a hozzá kapcsolódó események megszervezésében és lebonyolításában.

A fesztivált 2016. december 2 – 10. között rendezzük meg.

A fesztivál szervezése szeptember elejétől december elejéig tart.
Előnyben részesítjük azokat a jelentkezőket, akik végig részt tudnak venni a munkában.

Amit ajánlunk:


#hattyúdal Budapesten

A Kortárs Drámafesztivál Budapest időközi rendezvényeként Budapesten vendégszerepel a Kolozsvári Állami Magyar Színház

 

#hattyúdal

Csehov nyomán

Rendező: Sinkó Ferenc

 

2016. április 6., szerda, 20 óra

Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, Színházterem

(1027 Budapest, Jurányi u. 1-3.)


Budapest Drama Festival is a Knockout

Budapest Drama Festival is a Knockout címmel részletes beszámoló jelent meg a 2014-es Kortárs Drámafesztiválról Rory Winstontól a New York-i The Resident Magazineban:

The Resident: Budapest Drama Festival is a Knockout
By Rory Winston
Enter New Hungarian Dramatists Stage Left, Right and Politically Centered
http://resident.com/2015/02/26/contemporary-drama-festival-budapest/

 

 


VÉGET ÉRT A 12. KORTÁRS DRÁMAFESZTIVÁL

Egy éve készülünk rá, és most tíz nap alatt lezajlott mindaz, amit terveztünk, amit szerveztünk, amin aggódunk, amin dolgoztunk hónapokon keresztül. Lássuk, hogy milyen is volt ez a tíz nap – emlékidéző azoknak, akik ott voltak... és összefoglaló azoknak, akik nem tudtak ott lenni...

Az idei fesztivál hívószavai

Idén is, ahogy a fesztivál megalakulása óta mindig, arra kerestük a választ, hogy mi számít kortársnak a kortárs magyar színházban? Vagyis egyáltalán mit jelent az, hogy kortárs? A mi értelmezésünkben azt, hogy friss, inspiráló, progresszív, a minket körülvevő valóságáról szól, társadalmilag érzékeny. Vagyis jelenidejű. Ettől van tétje.

Augusztus közepén, amikor a részterületekért felelős szakmai zsűri először összeült, korántsem volt optimista a hangulat, még nem pontosan tudtuk, hogy az elmúlt évad előadásaiból válogatva hogyan fog összeállni a szemleprogram. Aztán amikor ősszel újra találkoztunk, és lehetőségünk nyílt már az idei évad elején bemutatott előadásokról is beszélgetni, hirtelen kiderült, hogy van remény!, össze tudunk állítani egy igazán sokrétű és látványos szemleprogramot. Összességében tehát teljesült az, amire a fesztivál többek közt vállalkozott: sokoldalúan tudtuk bemutatni a jelen színházi helyzetet.

A fesztivál fókuszába idén a kortárs drámaírás került. A fiatalok és a pályakezdő legfiatalabbak mutatkozhattak be részben a fesztiválprogram egy-egy előadásának szerzőjeként, részben szakmai beszélgetéseken.

Nyitóelőadásaként Mikó Csaba Apátlanok című darabját láthatta a közönség, az ősbemutató külön érdekessége az volt, hogy a Theater Regensburg színészei adták elő német nyelven. Ahogy Hajnal Márton, a 7óra7 szerzője beszámol róla „az előadás legizgalmasabb momentuma az volt, hogy mi, magyarok, ezt az egész életképet jobban értjük (vagy legalábbis radikálisan máshogy), mint a német alkotók. A Jurányi emeletén nem véletlenül tartott hajnali negyed egyig a közönségtalálkozó.”

Szintén határon túli előadás volt Sebestény Aba rendezésében a Sztrodzsegon, az 1988-as születésű Potoczky László, Marosvásárhelyen, Horváth Péter második drámaíró osztályában végzett fiatal szerző vizsgadarabja. Különleges, félnapos szakmai esemény, a Mi a pálya, magyar dráma? című beszélgetés-sorozat keretében sikerült átfogó képet adnunk a kortárs drámaírás helyzetéről. Mesterek mutatták be tanítványaikat, ezáltal megtudhattuk, hogy hogyan gondolkozik a legfiatalabb drámaíró nemzedék. Az Aurórában működő fesztiválklubban pedig Reaktív címen a József Attila Kör és a Trafó közös szervezésében meghirdetett drámaírópályázat két már bemutatott nyertes művét hallgathatták meg az érdeklődők felolvasó színházi előadásként.

Magyar szemleprogram


Beszámolók, cikkek az idei Fesztiválról

A 2014. évi 12. Kortárs Drámafesztivál napi szubjektív blogja a 7óra7-en:
http://7ora7.hu/temak/dramafeszt-2014

Bárka online: A Himnusztól a mélyszegénységig - A 12. Kortárs Drámafesztiválról
„A magyar dráma és színház megtalálja útjait, de ahhoz, hogy ezek átfogó képet adva láthatóvá is váljanak, egy kortárs drámafesztiválra van szükség.” A 12. Kortárs drámafesztiválról ír Szabó Zsuzsa.

Népszabadság: A rendszerváltásra visszanézve
Valójában a kezdetek, 1997 óta nem igazán értem, mit keres a Kortárs Drámafesztivál elnevezésében a dráma szó. Bár a rendezvény honlapja eredeti célként ma is „a kortárs drámaírás eredményeinek áttekintését és inspirálását” jelöli meg, én a meghívott előadásokat nézve mindig azt éreztem, hogy a szervezők számára a kortárs és a dráma között feloldhatatlan ellentmondás feszül.

7óra7: Tíz nap az éjszakába - Kortárs Drámafesztivál VI.
A fesztivál a zárónapon előbb gyerekségükben magukra hagyott diákokból és hazájukat elhagyó fiatalokból mutatott meg néhányat, majd miután egy család elfojtott hazugságait nyitotta ki felénk, végül belemerült az esős éjszakába. Talán nem vidám, de igaz.