Via Negativa (SLO)
Out
Bárka Színház, 2008. november 22. (szombat), 20:00
(120 perc, szünet nélkül. Angol nyelven, magyar felirattal!
18 éven aluliaknak nem ajánlott!)


Szereplők:
Katarina Stegnar
Gregor Zorc
Darko Japelj
Sanela Milošević
Kristian Al Droubi
Petra Zanki
Boris Kadin
Uroš Kaurin
Rok Matek
Nataša Živković
Barbara Matijević
Bojan Jablanovec

Koncepció, rendező: Bojan Jablanovec
Producer: Via Negativa Ljubljana, &TD Theatre Zagreb
Koprodukciós partner: Glej Theatre, Ljubljana

 

A Via Negativa 2002-ben alakult Ljubljanában, Bojan Jablanovec vezetésével, s merész előadásaival hamar ismertté vált szinte egész Európában. A társulat előadásai a színház és a performansz házasításából épülnek fel; alapállásuk, hogy a színházi előadás a néző és az előadó közötti dinamikus párbeszéd, ahol lehetőség nyílik reakciók és ellenreakciók, nézőpontok, elvárások, értékítéletek, következtetések ütköztetésére. Vagyis előadó és néző viszonyában nem az esztétikumot, hanem a kommunikáció lehetőségét tartják elsődleges. A társulat neve is elsősorban ennek a kapcsolatnak a megragadására utal, és csak másodsorban annak teológiai jelentésére, vagy a Jerzy Grotowski által bevezetett terminusra. 

A Via Negativa munkamódszerének lényege a testnek mint a személyiséget tükröző, kifejező eszköznek a vizsgálata. Az előadások szövegét a színészek maguk hozzák létre tematikus workshopok keretében. A jelenetek alapja a személyes tapasztalat, a szubjektív emlékezet, a saját testtel és elmével való folytonos küzdelem.

Működésük első hét évét a hét főbűn (kevélység, fösvénység, bujaság, irigység, torkosság, harag, jóra való restség) vizsgálatának szentelték-szentelik. A főbűnöket a hagyományos egyházi tanítás nem súlyosságuk miatt emeli ki, hanem azért, mert belőlük minden más bűn levezethető. Vagyis a főbűnök alapvető attribútumok, s gyökereik az emberi természetben is megtalálhatók. A Via Negativa előadásai ezért a bűnösnek tartott késztetés elnyomására tett kísérletnek és az elnyomás keltette vágy kielégítésének dialektikáját járják körül. A „hét főbűn”-ciklus 2009-ben a Via Nova című munkával zárul.

Az Out című előadás a Via Negativa hétrészes főbűn-projetjének utolsóeelőtti darabja. A produkció az kevélységet veszi górcső alá: miként működik az emberi büszkeség színházi helyzetben, vagyis a nézők és előadók kapcsolatán keresztül.

Az előadás időpontja: 2008. november 22. (szombat), 20 óra
Helyszíne: Bárka Színház
Jegyek: Bárka Színház [+36 (1) 303 6505]

További információ:  
www.vntheatre.com