Az iskola írója – Az író iskolája

 
A 6. Kortárs Drámafesztivál és az OSZMI egyik legnagyobb tetszést arató kezdeményezése, Az iskola írója – Az író iskolája program nem vállalt keveset: kortárs drámák olvasására és azokról való gondolkodásra vette rá tizennyolc budapesti középiskola diákjait. S nem csupán Mohamed lépett a hegy felé, de nagy zajjal-robajjal a hegy is mozdulni látszik: az idén még több iskola még több tanulója jelezte, hogy részt venne a projektben. A megnövekedett igényekre tekintettel a fesztivál kínálata is bővül: a program háromféle változata közül választhatnak az érdeklődők.

A program első változata a tavaly kipróbált rendszerben zajlik: a diákok rendhagyó irodalomóra keretében magával a szerzővel vitatják meg, hogy milyen kérdéseket, problémákat vet fel az alkotó egyik – a középiskolások által előre elolvasott – műve. Az idén a már ismert írók mellett pályájuk elején járó fiatal alkotókkal is találkozhatnak a diákok. 

A program második, bővített változatban a drámaíró és a diákok első találkozóját egy újabb alkalom követi. A második találkozáskor a középiskolások egy fiatal rendező – Berzsenyi Ádám és/vagy Hollós Gábor – irányításával a drámaíró darabjának egy-egy jelenetével dolgoznak, és kipróbálják annak színreviteli lehetőségeit.

A harmadik változatban a drámaíró segítségével a diákok hétköznapi történeteiből születik drámaszöveg, melyet a gyerekek a rendező irányításával rövid jelenetekké formálnak. A létrejött jelenetek közül a legjobbakat a vállalkozó kedvű iskolai csapatok a Kortárs Drámafesztivál Budapest keretében bemutathatják a Bakelit Multi Art Centerben.

A létrejött jelenetek közül a legjobbakat a vállalkozó kedvű iskolai csapatok a Kortárs Drámafesztivál Budapest keretében bemutathatják a Bakelit Multi Art Centerben, 2008. november 28-án. Ugyanekkor nyílik a Bakelitben a VIII. Budapesti Big Band Találkozó és Fesztivál, melyen a magyar fellépőkön kívül német és horvát együttesekkel is találkozhat a közönség.

A résztvevők: Egressy Zoltán, Erdős Virág, Fábri Péter, Filó Vera, Forgách András, Gazdag Péter, Háy János, Horváth Péter, Kalotai Zsófi, Kárpáti Péter, Kiss Csaba, Matuz János, Mikó Csaba, Németh Ákos, Pfeiffer Tamás, Pozsgai Zsolt, Sultz Sándor, Szálinger Balázs, Tasnádi István, Térey János, Thuróczy Katalin, Verebes Ernő, Vörös István, Zalán Tibor.

 2008. november 28. - Bakelit Multi Art Center


           19.00  
THE BEST OF - válogatás a legbátrabb diákok legsikerültebb jeleneteiből

           21.00  
VIII. Budapesti Big Band Találkozó és Fesztivál

 A belépés mind két rendezvényre díjtalan!

 Partnerek: OSZMI, Drámaírói Kerekasztal, Bakelit Multi Art Center

 További információ:
www.oszmi.hu, www.dramairok.hu, www.bakelitstudio.hu, www.dramafestival.hu