Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház - Urbán András Társulata
Urbi et orbi
- verbálisan textuális oralitás Pilinszky János színművét fokotazosan mellőzve -

Merlin Színház, 2008. november 25. (kedd) 19:00
(70 perc, szünet nélkül. Magyar nyelven, angol feliratozással!)

Az előadás után közönségtalálkozó!

Szereplők:
Béres Márta
Erdély Andrea
Mészáros Árpád
Mikes Imre Elek

Műszaki referens: Úri Attila
Kosztüm: mindenki abban alszik, amiben akar
Rendező: Urbán András
 

 

Fotó: Molnár Edvárd Fotó: Molnár Edvárd Fotó: Molnár Edvárd Fotó: Molnár Edvárd
Fotó: Molnár Edvárd Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Produkciós partner: MASZK Egyesület (Szeged). Támogatók: Flórián Műhely – Mozgóház Alapítvány (Budapest), NKA (Nemzeti Kulturális Alap), PSOK (Tartományi Oktatásügyi és Kulturális Titkárság), OKM (Oktatási és Kulturális Minisztérium), BESZT (Befogadó Színházak Társulása).

Urbán András rendező, a szabadkai Kosztolányi Színház igazgatója 1970-ben születtet Zentán. Tizenhét évesen önálló színházi és irodalmi alkotóműhelyt indított, majd társaival létrehozta a hírhedt AIOWA csoportot, amely a színházat specifikus, ám mégis összművészeti és nem utolsósorban ideológiai akciónak látta. Az Újvidéki Művészeti Akadémián film- és színházrendezést tanult. Tanulmányait öt évre megszakította, majd visszatérve diplomát szerzett, és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban kezdett rendezni, melyet 2006 óta igazgat is.

A Kosztolányi Dezső Színház / Urbán András Társulata jelenleg a legsikeresebb színházi alkotóműhely a Vajdaságban. A színházat tizennégy éve alapította a szabadkai önkormányzat, s a teátrum azóta a város kísérletező, alternatív művészszínházává vált. Az Urbán András Társulat nem-formális színházi csoportosulás, mely eredetileg Urbán András rendező sajátos munkamódszerű és esztétikájú független produkcióit jelölte. Az utóbbi években a KDSZ és az UAT munkája szorosan összefonódott alkotói és produkciós szinten egyaránt. Az öttagú társulat, mely frissen diplomázott színészekből áll, az elmúlt évadban az Urbi et orbi és a Brecht – The Hardcore Machine előadásával jelen volt Szerbia és Magyarország szinte minden jelentős színházi fesztiválján.

Az Urbi et orbi műfaj-meghatározása szerint „verbálisan textuális oralitás”. Pilinszky János azonos című drámájának apropóján született, de alapvetően eltér az alapszövegtől, ahogyan az előadás színlapja mondja: Pilinszky színművét fokozatosan mellőzve. A produkció mottója ez: „Cselekedeteink legmélyén mi magunk, a szabad én, a csodálatos szabadság”.

„Tudják, mit mondanak. Tudják, miért mondják. Tudják, mint kell mondaniuk. Hitelesek. Igazak. Elhitetik a nézőkkel magukat. A szabadkaiak Pilinszkytlenített Pilinszkyje kiszabadította előadását a teátrális anekdotázásból, a kanonizált történet elbeszélésből. Szabad és tiszta színpadi fogalmazással hat ránk négy színész. Négy erős képességű, fiatal színész. Négy jó színész kényszerít arra, hogy érdeklődéssel figyeljük őket.” (Molnár Gál Péter, Népszabadság)

„Urbán András – négy színészének segítségével – úgy csomagolja és méri patikamérlegen a rá-, meg- és áthatást, hogy még a legtapasztaltabb és a legelutasítóbb nézőt is hamar „megveszi”: a székéhez szögezi, érezni és gondolkodni készteti.” (Markó Róbert, Ellenfény)

Az előadás időpontja: 2008. november 25. (kedd), 19 óra
Helyszíne: Merlin Színház (Budapest, V. Gerlóczy utca 4.)
Jegyek: Merlin Színház [ +36 (1) 318 9844 ]

További információ: www.kosztolanyi.org 

 

Kosztolányi Dezső Színház