Fake Orchestra (SLO)
Fake World
AKKU, 2008. november 29. (szombat), 22:00


Szereplők:
Ana Vipotnik (ének)
Jelena Ždrale (hegedű, ének)
Primož Fleischman (szaxofon, ének)
Igor Leonardi (elektromos gitár, népi hangszerek)
Nino De Gleria (basszusgitár)
Blaž Celarec (konga, ütőhangszerek)
Aljoša Jerič (dob)

 

A Fake Orchestra muzsikájában szláv népzenét, latin jazzt és afrikai folkot ötvöz avantgárd és populáris elemekkel, hogy kiderüljön: ami látszólag igencsak távol áll egymástól, az valójában nagyon is összeillik. E sokszínűségre utal Fake World című albumuk borítója is: ezen egy mosolygó aranyelefánt trappol keresztül a narancsszínű égen, ormányából csillagokat fújva; másutt UFO-k, hableányok, épületeket cipelő halak és piros tornacipőt viselő majmok láthatók. A tervező, Dragan Radović e munkájával a zenekar fő ismérvét mutatja be, a furcsa, de csodálatos szürreális álomszerűséget.

A Fake Orchestrát lehetetlen beskatulyázni, mivel mindennemű konvenciót elutasít, helyesebben számosat követ egyszerre. Ezért is az „orchestra” elnevezés: ahányan vannak, annyiféle stílust képviselnek, így pedig nehéz lenne valódi együttesnek hívni a csapatot. Mégis, ha egyetlen fontos hatást kellene említeni, akkor az a népzenéé volna. „Spontán jött az ötlet” – mondja Igor Leonardi, a zenekar vezetője. „A Fake minden tagja hozza az ötleteit és a saját repertoárját. Ana, az énekesnőnk az édesapjától tanulta a tradicionális szlovén énektechnikát. Janja, a másik énekesnőnk színésznő – ő inkább kabaré-betéteket és latin (spanyol, francia, olasz) dalokat énekel. Jelena, a hegedűsünk hamisítatlan balkáni gyökerekkel bír, Boszniába való, ő hozta a bosnyák és macedón dallamokat, amiből át is vettünk jó néhányat. Így jött létre a Fake World. Ez egy körülbelüli összeállítás abból, ami az elmúlt öt évben velünk történt.”

Igor Leonardi a 80-as évek óta dolgozik zeneszerzőként, több színházi előadás és film zenéjét írta és hangszerelte. Pótalkatrészek című filmje megkapta a legjobb szlovén filmzenének járó díjat is. A Fake Orchestra afrikai hangzásvilágát Leonardi afrikai utazásai inspirálták: bejárta Burkina Fasót, Togót, Ghánát, Elefántcsontpartot és Nigert. Itt figyelhette meg a jazz, a blues legősibb gyökereit, azokat a pentaton-skálára épülő dallamokat, amelyek Amerikában a blues alapvető hangzását alkotják. Az Egyesült Államokban megismert freejazz-iskola is nagy hatással volt a Fake-re. A zenekar módszerének legfontosabb eleme az improvizáció, a meglepetés ereje: „Az inspiráció bárhova eljuttathat. Sosem hallott dallamokat hozhatsz létre. Talán néhány milliszekundummal azelőtt, hogy a közönség meghallaná, te már hallod a fejedben. Az egész egy hatalmas spirituális élmény.”

Az előadás időpontja: 2008. november 29. (szombat), 22 óra
Helyszíne:  AKKU, (Budapest, VII. Kazinczy u. 21.)
Jegyek elővételben kaphatók: [+36 (1) 786 2933]

Bővebb információ: MySpace