Slovensko Mladinsko Gledališče (SLO)
(Szlovén Ifjúsági Színház)
Fragile!
Pataky Művelődési Ház, 2008. november 28. (péntek), 19:00
(130 perc, szünet nélkül. Szlovén nyelven, magyar felirattal!)

Az előadás után közönségtalálkozó!

SZINOPSZIS »

Szereplők:
Neda R. Bric
Sebastijan Cavazza
Janja Majzelj
Marko Mlačnik
Matej Recer
Katarina Stegnar
Marinka Štern

Írta: Tena Štivičić
Dramaturg: Olga Kacjan
Lektor: Barbara Rogelj
Rendező: Matjaž Pograjc

  

 
Tena Štivičić drámaíró 1977-ben született Zágrábban. Tanulmányait a zágrábi Színművészeti Főiskolán és a londoni egyetemen folytatta. Nemzetközi fesztiválok és workshopok gyakori vendége. Horvátul és angolul egyaránt ír, darabjait tíz európai ország színházai tűzték műsorukra. Fragile! című művét Matjaž Pograjc rendezte meg a Szlovén Ifjúsági Színház számára, az előadás több díjat nyert Horvátországban és Szlovéniában egyaránt. Legutóbbi munkáját, a Goldoni Terminust a Velencei Biennálén mutatták be 2007-ben.

Matjaž Pograjc színházrendező 1967-ben született Ljubljanaban. Szlovénia egyik legkiemelkedőbb színházcsinálója. 1988-ban táncosként mutatkozott be A vörös pilóta című darabban a ljubljanai Balettintézetben, majd a következő évben felvételt nyert a Színművészeti Főiskolára, ahol rendezést tanult. 1990-ben Betontanc néven megalapította saját együttesét. 1993 óta a Szlovén Ifjúsági Színház állandó munkatársa. Rendezései bejárták a világot, harminchat ország kétszázötven városában mutatták be őket mind az öt kontinensen. 

A Fragile! keserédes történet a határok nélküli Európa vándorairól, akik számukra idegen környezetben próbálnak szerencsét. Finom technikával szőtt mese álmokról, elveszett illúziókról, felnőtté válásról – és különösen arról a bizonytalanságról és idegenségérzetről, ami talán mindnyájunk életében jelen van. Az előadás rendkívül innovatív: a színházi és filmes médium képzeletgazdag ötvözetével érzékenyen reflektál a mediatizált társadalom viszonyaira, de megoldásai tágabb kontextusban a jelen többrétegű metaforájaként is értelmezhetők. Paradox módon a vetített betétek hozzák igazán elérhető közelségbe a karakterek belső világát, s finoman egészítik ki a komplex térben zajló valós és elképzelt eseményeket.

„A Fragile! hatásos és elképesztően szuggesztív történetet (Tena Štivičić munkája) ötvöz azzal a bonyolult technikai gépezettel, amely a rendezői elgondolást hivatott közvetíteni. A videofelvételek, bábok és modellek alkalmazása egyáltalán nem öncélú; inkább autentikus színházi játékot hív életre, melyet a darab töredékes szerkezete egészen egyedivé transzponál. Ezekre az alapokra épít az előadás, amely kigúnyolja a médiát, a televíziót, és megszólítja a Big Brother voyeurizmusába belefeledkező világ lelkiismeretét, ugyanakkor pontosan elemzi azoknak a fájdalmát, akik az egykori Jugoszlávia területén elvesztették otthonukat, egzisztenciájukat, identitásukat.”
                                                                             (a Borstnikova srecanja zsűrije)

Az előadás időpontja: 2008. november 28. (péntek), 19 óra
Helyszíne: Pataky Kulturális Központ 
Jegyek: Pataky Művelődési Központ [+36 (1)260 9959]

További információ: www.mladinsko.com