Via Negativa (SLO)
Would Would Not
Merlin Színház, 2008. november 23. (vasárnap) 19:00
(120 perc, szünet nélkül. Angol nyelven, magyar tolmácsolással! 
18 éven aluliaknak nem ajánlott!)

Az előadás után közönségtalálkozó!
 

Szereplők:
Kristian Al Droubi
Barbara Kukovec
Marko Mandić
Barbara Matijević
Sanela Milošević
Katarina Stegnar
Petra Zanki
Grega Zorc
(Silvia Marchig, Branko Jordan)

Koncepció, rendező: Bojan Jablanovec
Produkciós vezető: Špela Trošt
Producer: Via Negativa
Koprodukciós partnerek: Glej Theatre Ljubljana, EkS-scena Zagreb

 

fotó: Marcandrea fotó: Marcandrea
fotó: Marcandrea fotó: Marcandrea fotó: Marcandrea

 fotó: Marcandrea

A Via Negativa 2002-ben alakult Ljubljanában, Bojan Jablanovec vezetésével, s merész előadásaival hamar ismertté vált szinte egész Európában. A társulat előadásai a színház és a performansz házasításából épülnek fel; alapállásuk, hogy a színházi előadás a néző és az előadó közötti dinamikus párbeszéd, ahol lehetőség nyílik reakciók és ellenreakciók, nézőpontok, elvárások, értékítéletek, következtetések ütköztetésére. Vagyis előadó és néző viszonyában nem az esztétikumot, hanem a kommunikáció lehetőségét tartják elsődlegesnek. A társulat neve is elsősorban ennek a kapcsolatnak a megragadására utal, és csak másodsorban annak teológiai jelentésére, vagy a Jerzy Grotowski által bevezetett terminusra. 

A Via Negativa munkamódszerének lényege a testnek mint a személyiséget tükröző, kifejező eszköznek a vizsgálata. Az előadások szövegét a színészek maguk hozzák létre tematikus workshopok keretében. A jelenetek alapja a személyes tapasztalat, a szubjektív emlékezet, a saját testtel és elmével való folytonos küzdelem.

Működésük első hét évét a hét főbűn (kevélység, fösvénység, bujaság, irigység, torkosság, harag, jóra való restség) vizsgálatának szentelték-szentelik. A főbűnöket a hagyományos egyházi tanítás nem súlyosságuk miatt emeli ki, hanem azért, mert belőlük minden más bűn levezethető. Vagyis a főbűnök alapvető attribútumok, s gyökereik az emberi természetben is megtalálhatók. A Via Negativa előadásai ezért a bűnösnek tartott késztetés elnyomására tett kísérletnek és az elnyomás keltette vágy kielégítésének dialektikáját járják körül. A „hét főbűn”-ciklus 2009-ben a Via Nova című munkával zárul.

A Would Would Not a sorozat negyedik darabja, az I Would Would You? című workshop eredményeinek összegzése. A bujaság bűnét tematizáló előadás a lehető legerősebben épít a nézők aktív részvételére, vagyis kibillenti a közönséget a passzív befogadó szemlélődéséből.

„A Would Would Not nem igazodik a klasszikus nézői elvárásokhoz, hanem épp ellenkezőleg: felelősséget testál a közönségre a precízen strukturált nyitott mű megvalósításában. Ugyanakkor kivételes lehetőséget nyújt, hogy a néző személyesen is megtapasztalhassa az előadó-művészet alapvető kérdéseit.” (Barbara Orel)

„Mi történik, amikor maguk a nézők kerülnek a nézői figyelem középpontjába, és a performerekkel együtt a saját látóterükben találják magukat? Bojan Jablanovec éppen e kérdés megválaszolására tett kísérletet a Would Would Not előadásában. Ezzel a projekttel Jablanovec elhagyta az ábrázoló színházat és a színpadi illúzó megteremtését (a drámai színházzal már azelőtt szakított, hogy belefogott volna a Via Negativa projektbe).” (Barbara Orel)

Az előadás időpontja: 2008. november 23. (vasárnap), 19 óra
Helyszíne: Merlin Színház, V. Gerlóczy utca 4.
Jegyek: Merlin Színház [+36 (1) 318 9844]

További információ:
www.vntheatre.com