Katona József Színház / TÁP Színház
Fisherman's Friends
Katona József Színáz, Kamra, 2008. november 24. (hétfő) 19:00
(Magyar nyelven, angol nyelvű szövegkönyvvel és felirattal!)

Közreműködők:
Dankó István
Juristovszky Sosa
Krasznahorkai Ági
Takátsy Péter
Tenki Réka
Adorjáni Bálint
Bánki Gergő
Gosztonyi Csaba
Pálmai Anna/Elek Ferenc

Az előadást szerkesztette:
Kovács Kriszta
Veress Panka
Vajdai Vilmos

Zene: Váradi Gábor
Videó: Juhász András
Rendező: Vajdai Vilmos

Külön köszönet:
Vajda Rozi és az Eventstudio

fotó: Jackel Barbara fotó: Jackel Barbara fotó: Jackel Barbara

fotó: Jackel Barbara

Halász Péter (1944-2006) színész, rendező, író, a magyar színháztörténet emblematikus alakja, a legendás Universitasban kezdte pályafutását színészként, majd a társulattól egy rendezéssel búcsúzott, 1969-ben. A Koós Annával közösen alapított Kassák Ház Stúdió előadásait, noha direkt politikai utalásokat nem tartalmaztak, rendre betiltották, ezért 1972-től a házaspár Dohány utcai lakásán mutatták be a korabeli performanszok és happeningek esztétikájára épülő előadásaikat. A társulatot 1976-ban kiutasítják Magyarországról; némi vándorlás után New Yorkban telepednek le, és Squat Theatre néven csinálnak színházat egészen 1985-ig. A rendszerváltás után Halász Péter visszatér Budapestre, első hazai rendezése a Katona József Színház színészeivel bemutatott A kínai volt. Több produkcióval is szerepelt a Kamrában, így az Önbizalom vagy a Hatalom, Pénz, Hírnév, Szépség, Szeretetcímű 33 különböző színdarabból álló újságszínház-sorozat, amelyet írt is, rendezett is. 
Utolsó performanszát 2006-ban, a halálra készülődve mutatta be: a Műcsarnok apszisában felállított ravatalon hallgatta végig (és kommentálta) a barátok búcsúbeszédeit.

A Halász Péter írásokból, rádió- illetve tévéinterjúkból, előadás- és filmrészletekből álló rendhagyó színházi estét a közönség saját maga szerkeszti. A több, párhuzamosan futó játék, kép és hang halmazából mindenki maga állíthatja össze a saját Halász Péter-mozaikját dokumentumok, emlékek és álmok közül szemezgetve. Válogathat, megszakíthat és újrakezdhet mindent.

„A Halász-életműnek nincs ártalmára a részletek eluralkodása, a Vajdai-féle pars pro toto gyakorlat. S nincs ellenére a Kamrát belengő szubjektivitás, individualitás, familiaritás: ezen az estén azok is ismerni vélik Halász Pétert, a közelmúlt magyar színházának egyik legeredetibb személyiségét, akik először találkoznak vele. A színészek úgy teljesítik – példás intenzitással, a repetícióban az egyszerit is érvényesítve – Vajdai instrukcióit, akárha magától Halásztól kapnák az eligazítást, jó szót, leb…-t. Erős zamatú, torokkaparó, lélegzettisztító produkció. Nem hiába: a Fisherman’s friend egy másfél évszázadnál régebbi, kipróbált, nemzetközileg forgalmazott és kedvelt cukorkamárka. Eredendően szupererős, original extra strong – mentol-, eukaliptusz-, citromízzel.” (Tarján Tamás, Criticai Lapok)

Az előadás időpontja: 2008. november 24. (hétfő) 19:00
Helyszíne: Katona József Színház, Kamra (V. Ferenciek tere 4.)

Jegyek: [+36 (1) 266 5200]; [+36 (1) 317 4061]; [+36 (1) 318 3725]; szervezes@katonaszinhaz.hu
 

További információk: www.tapszinhaz.hu