Maladype Színház
Leonce és Léna
Thália Színház, Új Stúdió, 2008. november 26. (szerda), 19:30
(Magyar nyelven, angol nyelvű nyomtatott anyaggal!)


Szereplők:
Orosz Ákos
Papp Zoltán
Páll Zsolt
Tompa Ádám

Bakos Éva
Fátyol Hermina
Fátyol Kamilla

Simkó Katalin

Író: Georg Büchner
Ütőhangszerek: Mogyoró Kornél
Díszlet és jelmez: Gombár Judit
Dramaturg: Góczán Judit
Asszisztens: Fülöp Veronika, Tóth Péter
Produkciós vezető: Demeter Andrea
Rendező: Balázs Zoltán

fotó: Mártai Mirella  fotó: Márton Boglárka  fotó: Nehéz Andrea

fotó: Mátrai Mirella, Márton Boglárka, Nehéz Andrea

A 2002-ben alakult, állandó társulattal és alkotótársakkal működő Maladype Színház úgynevezett független, azaz struktúrán kívüli társulat, amely állandó költségvetési támogatásban nem részesül, kizárólag pályázati forrásokból tartja fenn magát. Balázs Zoltán művészeti vezető irányításával létrehozott előadásaink (Jacques vagy a behódolás, Bolondok iskolája, Négerek, Empedoklész, Akropolisz, Vihar, Leonce és Léna) komoly szakmai visszhangot kiváltó, új színházi nyelvvel kísérletező produkciók, melyeket a szakma és a közönség jelentős díjakkal honorált (legjobb alternatív előadás, legjobb alternatív társulat stb). A Maladypére jellemző sajátos színházi nyelv és gondolkodás a koncentrált műhelymunkára, az intenzív színészi együtt-létre és a közönséggel való folyamatos és közvetlen kommunikációra épít, és tudatosan törekszik különböző művészeti ágak (film, opera, tánc) ötvözésére. 2008 szeptemberétől előadásaink a budapesti Thália Színházban láthatók.

Különleges játékra invitálja a nézőket a Maladype Színház társulata. Színészeink a próbák során ugyanis lehetőséget kaptak arra, hogy Büchner Leonce és Léna című klasszikus darabjának jeleneteit és szerepeit önállóan, több változatban is megfogalmazhassák, teret nyitva ezzel saját kreativitásuknak és játékkedvüknek. Hogy az így elkészült jelenetvariációkból – követve a történet pontos fonalát – melyek kerülnek színpadra az adott estén, az nagy mértékben függ a mindenkori közönségtől, mely maga is alakíthatja az előadás menetét. A pontos kidolgozást és az itt és most megismételhetetlenségét játékosan ötvöző dramaturgia lehetővé teszi, hogy a Maladype Színház Leonce és Léna című előadása minden este más és más arcát mutatva, aznapi érvényességgel forrjon össze.

„Biológiai alapú, pazarul érzéki színházat látunk, amely sodor magával, elvarázsol… A Maladype erős együttese Balázs Zoltán vezetésével régóta új, organikus színházi nyelv kikísérletezésével foglalatoskodik, s most a büchneri mesére alapozva elég messzire jut a nyelvteremtésben. Az előadás vizuális képe roppant egységes és artisztikus: intenzív testjáték – a tiszta érzékiség és tiszta gondolatiság határán. Ahogy peregnek az epizódok, fokozatosan telítődik a játék gyöngéd erotikával és groteszk humorral […]. A produkció arra is példa, hogy a kitartó formakeresés és nyelvteremtés nemcsak szellemi kohéziót de közösséget is képes létrehozni.” (Kovács Dezső, Criticai Lapok)

Az előadás időpontja: 2008. november 26. (szerda), 19:30
Helyszíne: Thália Színház, Új Stúdió (VI. Nagymező utca 19.)
Jegyek: [+36 (1) 311 0635]; [+36 (1) 428 0791]; szervezes@thalia.hu

További információk: Maladype Találkozások Színháza

 

Maladype Találkozások Színháza