A Performance Space 122, PanoDráma, Pont Műhely
Mars cím nélkül
Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad, 2008. november 29. (szombat), 15:00
(Magyar és angol nyelven, magyar felirattal!)


Szereplők:
Natalie Thomas
Tanya Selvaratnam
Keszég László
Caleb Hammond
April Sweeney
Gryllus Dorka
Vajna Balázs

Író: Jay Scheib
Díszlettervező: Peter Ksander
Világítástervező: Miranda Hardy
Jelmeztervező: Oana Botez-Ban
Hangtervező: Catherine McCurry
Videotervező: Vajna Balázs, Buk Miklós
Magyarországi producer: Merényi Anna
Adaptáció és rendező: Jay Scheib

Videóról: Waris Ahluwalia, Dr. Hargitai Henrik, Kofi Hope-Gund, Dr. Robert Zubrin
Rendezőasszisztens: Laine Rettmer
Díszlettervező-asszisztens: Andreea Mincic
Világítástervező-asszisztens: Adam Saucy
Jelmeztervező-asszisztens: Abby Walton
Kutatás: Hui Ying Wen
Kiegészítő díszletelemek: Adela Kuehn


fotó: Kati Strahl & Justin Bernhaut

Tudomány kontra fikció – ez a témája az amerikai-magyar koprodukcióban készült előadásnak, melynek gerincét egyfelől Philip K. Dick Időugrás a Marson című 1964-es, az elképzelt Marson játszódó regénye adja, másfelől az MIT fizikus és kutató hallgatóival és professzoraival, illetve magyar kollégáikkal készült – már harminc órányi anyagnál gazdagabb – interjúk. Az előadásban élő kapcsolásban jelentkezik az MIT Mars-kutató csoportjából Zarah Kahn és Phillip Cunio. A Mars cím nélkül a szigorú tudomány és az előadást részben ihlető science fiction keveréke egy olyan témáról, amely egyre inkább lázba hozza a világ polgárait. A homo sapiens egyik legsajátabb jellemzője a nem lankadó kíváncsiság, amiből a Mars feltérképezésének szándéka is táplálkozik és ez mozgatja az alapvetően magyar-amerikai, ám négy másik ország művészeit is integráló produkciót. 

Az elmúlt öt évben az egyik legsikeresebb fiatal amerikai rendező, Jay Scheib munkáiban transzdiszciplináris műfajokra összpontosított. A Merényi Anna dramaturg közvetítésével létrejött magyarországi munkái során a Pont Műhellyel, illetve a Krétakör Színházzal két élő film-színházat állított színpadra. 

A Mars cím nélkül magyar és amerikai színházművészek és intézmények közötti földrajzi határokat és műfajokat feszegető koprodukció, melynek során Jay Scheib és Merényi Anna, illetve a Pont Műhely két budapesti produkció után először készített előadást az Egyesült Államokban. Eredeti helyszínén, a rangos New York-i Performance Space 122-ban három hétig volt műsoron az Untitled Mars.

Jay Scheib összművészeti színházában különlegesen fontos szerepet játszanak európai tapasztalatai, ahogyan amerikai gyökerei is. A fiatal rendező két európai színművészeti egyetem állandó vendégoktatója (a legendás salzburgi Mozarteum és a norvég Fredrikstadi, többek között Robert Wilson és Anna Viebrock nevével fémjelzett Színművészeti Főiskola), továbbá az MIT docense. Évente többször rendez európai színházakban, köztük a berlini Volksbühnén, a Saarbrückeni Staatstheaterben, de Belgrádban és Bolognában éppúgy visszatérő vendég, mint New Yorkban és Bostonban.

A magyar színházi hagyományok tükrében még mindig szinte forradalminak ható színpadi nyelvezete és látványvilága, a térre való különös érzékenysége, a magyar abszurd hagyományaival ötvözve mindig egyedi és izgalmas eredményt hozott. A közönség és a kritikusok egyaránt nagyra tartják munkáit.  

„A Mars cím nélkül kivételes élmény. Úgy jöttem ki az előadásról, hogy hosszan velem maradt a felemelkedettség érzése, ami a látottak nyomán elfogott. Néha a multimédia előadások túlságosan zsúfoltak ahhoz, hogy működjenek, de ez nem az. Egy trilógia első része, mely Szimulált városok címen folytatódik majd. Én biztos megnézem a másik kettőt is.”
Richard Hinojosa, nytheatre.com

Az előadás időpontja: 2008. november 29. (szombat), 15:00
Helyszíne: Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad (IX. Bajor Gizi park 1.)
Jegyek: [+36 (1) 476 6868]; [+36 (1) 373 0963]; [+36 (1) 373 0964]; [+36 (1) 373 0995]; [+36 (1) 373 0996]


További információ: www.nemzetiszinhaz.hu