Aurea Porta (POL)
Valami multimédiás izé
Bakelit Multi Art Center
, 2008. november 29. 19:00
(50 perc, szünet nélkül. Lengyel nyelven, magyar felirattal!)

 

Színlap Bogusław Schaeffer

Szereplők:
Agnieszka Wielgosz
Marek Frąckowiak
Waldek Obłoza / Karol Wróblewski
Bogusław Schaeffer

Színpadkép és jelmez: Andrzej Kokosza
Író, zene: Bogusław Schaeffer
Rendező: Karina Piwowarska
A Fundacja Przyjaciół Sztuk – Aurea Porta produkciója
Producer: Krystyna Gierłowska

   

   


Minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy Bogusław Schaeffer napjaink legnagyobb lengyel művészeinek egyike. Végzettségét és elhivatottságát tekintve zeneszerző és teoretikus, színdarabjait mégis legalább olyan osztatlan (ha nem nagyobb) siker fogadja szerte a világon, mint zenei kompozícióit. Lengyelországban a leggyakrabban játszott élő szerzők közé tartozik, annak ellenére, hogy írásainak többsége – az alkotó kívánságára – sosem jelent meg nyomtatásban. Hazánkban neve sajnos még mindig meglehetősen ismeretlenül hangzik, habár jelentős életművét (nagyjából 400 zenei kompozíciót, 17 könyvet és 44 színpadi művet írt) több mint tizenhét nyelvre lefordították. Schaeffer nagyfokú zeneiséggel átitatott színpadi műveinek interpretációja igen nehéz, amennyiben azokat a hagyományos színházi fogalmak és a drámai „cselekmény” szerint szeretnénk elemezni. Ha műveit azok teljességében és nagyobb értelmezési tévelygések nélkül kívánjuk megismerni, drámáit feltétlenül tanácsosabb és célravezetőbb a zene törvényszerűségei felől megközelíteni. (Pászt Patrícia: Mai lengyel drámairodalom)

„Maga a cím nem árulhat el többet az előadásról, mint amennyit így is sugalmaz. Ez egy színházi valami, valami a színház és főként a „schaefferes“ (valószínűsíthetően a legjobb) színész számára. A zongorista és a kedves nő csak ráadás, de hangsúlyozandó, hogy nélkülük a darab nem lehetne az, aminek lennie kell: egy egész estés spektákulum. Korábbi darabjaimhoz hasonlóan itt is egy színész olvassa fel a szövegét, miközben értelmezi, ami értelmezhető belőle. De ha épp ihletett állapotban van, szövegkönyv nélkül teszi ezt, mint a jó zenész is, aki ismeri a művet, de a kottát mégis maga előtt tartja. Az mű felolvasással indul, de aztán eltávolodik az írott szövegtől, hogy csak az maradjon meg, ami érdekes belőle. Jan Peszek olvasta először a forgatókönyvet, de csak sok, közel ezeregyszáz értelmezési kísérlet, magyarázat után kezdett el szabadon játszani. Olykor úgy tesz, mintha visszatérne az olvasáshoz, mert az első, most már szakadozott példánnyal annak idején így lett kitalálva a cselekmény (vagy mert az időközben összenőtt vele). Marek Frąckowiak és Waldemar Obłoza mindeközben pedig azt csinálnak, amit akarnak, természetesen az értelem és az esztétikai kánon által meghatározott kereteken belül.” (Bogusław Schaeffer)

Az előadáshoz kapcsolódik Bogusław Schaeffer grafikus kottáinak kiállítása, s a résztvevők rövid dokumentumfilmet is megtekinthetnek a mesterről.

Az előadás időpontja: 2008. november 29. 19:00 
Helyszíne: Bakelit Multi Art Center (Budapest, IX. Soroksári út 164.)
Jegyek: Bakelit Multi Art Center [ +36 (1) 347 0803 ]

További információk: www.bakelitstudio.hu, www.dramafestival.hu