Felolvasószínház
Matjaž Zupančič: Hodnik (A folyosó)
AKKU, 2008. november 29. (szombat), 20:00

Az előadás után közönségtalálkozó!


Felolvasószínházi projektünk célja, hogy magas színvonalú magyar fordítás elkészítésével megismerhetővé tegyük a szlovén drámaírás egyik jelentős darabját, ezzel is elősegítve a két ország közötti kulturális cserekapcsolatok megindulását.

Matjaž Zupančič színházi rendező és drámaíró; rendezést és dramaturgiát tanult Ljubljanában és Londonban. Az 1980-as években a Kísérleti Glej Színház rendezőjeként és házi szerzőjeként dolgozott. Nevéhez körülbelül ötven rendezés, tíz önálló darab és két regény fűződik. A legjelentősebb európai színházi fesztiválok vendége volt Franciaországtól Németországig, s jelenleg is a legnépszerűbb szlovén drámaíró külföldön.

2002-ben írt darabja, A folyosó a televíziós reality műfajának alapos kipellengérezése. A történet helyszíne egy tévéstúdió folyosója. Bent, a stúdióban hét fiatalt vesz a kamera éjjel-nappal, a nézők pedig alkalmanként szavaznak a kedvencükre. Aki megszegi a szabályokat, vagy aki nem eléggé népszerű a nézők körében, az kisesik. Az utolsó játékos pedig természetesen óriási nyereményben részesül. Zupančič drámája azonban nem a stúdióbeli eseményekre koncentrál, hanem az egyetlen kamerák és mikrofonok nélküli helyiségre: a folyosóra. Az igazán fontos dolgok ugyanis itt történnek: a versenyzők végre valóban önmaguk lehetnek, hiszen nem kell a kamerának játszaniuk. A benti élet egyre elviselhetetlenebb lesz, így a folyosó is egyre feszültebb jelenetek és veszekedések színhelyévé lesz. A résztvevők gyorsan elveszítik a türelmüket, végül teljesen kivetkőznek magukból.

Időpont: 2008. november 29. (szombat), 20 óra
Helyszín: AKKU, VII. Kazinczy u. 21.
Jegyek: AKKU [+36 (30) 38 39 333]