Filmvetítések
KINO, 2008. november 24-28. 18:00
 

Hogy ne csak a szlovén színház, hanem annak társművészetei is a magyar nézők figyelmének fókuszába kerülhessenek, kísérőprogramunkban kedvcsinálóként bemutatjuk a szlovén új generációs filmművészet néhány reprezentatív alkotását. Magyarországon ugyanis főként olyasmi jut az eszünkbe Szlovéniáról, mint a Laibach, az Alpok és a Bledi-tó, arra ritkán gondolunk, hogy ez a kicsi és fiatal ország egészen dinamikus filmiparral rendelkezik. A szlovén alkotók bemutatása azért sem idegen a Kortárs Drámafesztiváltól, mert a filmesek igen kreatívan használják és keverik a különböző művészeti ágak műfaji kereteit. Programunkban szerepel többek között nyaralási thriller, színházi rendező magánéleti drámája és a nemzeti sztereotípiákat kicsúfoló rövidfilm.

Rövidzárlatok (Janez Lapajne, 2007, 105 perc) Az éjszakai busz sofőrje egy csecsemőt talál a megálló közelében, az elvált férfi láthatásra viszi a fiát, a csinos doktornő pedig a mozgássérülttel barátkozik. Három történetszál, nehéz érzelmek.

Romok (Janez Burger, 2004, 100 perc) Az elismert színházi rendező új bemutatóra készül, igazi nagy dobásra. Jóvoltából a próbafolyamat minden résztvevő számára tartogat kellemetlen meglepetéseket.

A határ őrzője (Maja Weiss, 2002, 98 perc) Három egyetemista lány kellemes vízitúrára indul, mégis misztikus kalandokban van részük.

Az ablaka alatt (Metod Pevec, 2003, 91 perc) A fiatal, független és egyedülálló Dusának meggyőződésévé válik, hogy valaki mindenhová követi. Ráadásul egyedül kell megküzdenie egyéb problémákkal is: például egy futárcsomagban érkező királykobrával.

Expressz, expressz (Igor Sterk, 1996, 76 perc) Egy céltalan fiatalember felszáll a vonatra, ahol találkozik a lánnyal. Miután elcserélik a szennyesüket, lassan barátság, majd szerelem bontakozik ki köztük. Kevésszavú utazós mese a szlovén nyárutóról.


A programok időpontja:
2008. november 24–28. 18 óra
Helyszíne: KINO (Budapest, XIII. Szent István körút 16.)