Tena Štivičić
FRAGILE!


Mila arról álmodozik, hogy sztár lesz. Kezdetnek azonban csak egy kétes hírű észak-londoni klub csillaga, ahol a törzsvendégek üvegeket törnek, és alkalomadtán a nevezett sztár hátsójába csípnek.

Marko arról álmodozik, hogy komikus lesz. Jelenleg pincérkedésből él.

Gayle egy napon híres szépművész lesz, egyelőre azonban menekültekkel dolgozik.

Tiasha embercsempészek áldozata lett, és végigutazta Európát. Pedig csak arról álmodozott, hogy Londonba megy, és megtalálja azt, aki valamivel korábban azt ígérte neki: “örökké”.

Erik haditudósító volt. Átélt egy robbanást a bosnyák fronton, és járt a Másik Oldalon. Manapság az egyetlen célja, hogy élvezze az életet.

Mindannyian Londonba mennek, és valami olyasmit keresnek, amiről azt gondolják, hogy sehol máshol nem találhatják meg. Miközben arra várnak, hogy elkezdődjön álmaik világa, életük összefonódik Michi klubjában. Itt valami mást találnak mint amire számítottak, valami olyasmit, amit korábban el sem tudtak képzelni – érettséget, kemény felnőttkort. És az időszak, amiről azt gondolták, hogy várakozással telik majd, megváltoztatja a sorsukat.

Első jelenet: Michi bárja

Marko (szerb) épp most érkezett Londonba. Megáll Michi bárjánál, és találkozik Milával, aki horvát, jelenleg a bár énekesnője, de musicalekben és színházban szeretne játszani. Marko azt a tanácsot kapta apjának egyik ismerősétől, hogy keresse a bár tulajdonosát, Michit, aki segít neki megfelelő munkát találni. Marko, aki komikus szeretne lenni, kap is állást Michitől – egyelőre mint pincér.

Második jelenet: Menekültügyi Hivatal

Marta – boszniai menekült, aki takarítóként dolgozik – találkozik az orosz Tiashával, aki embercsempészek áldozata lett, és Gayle-re, a szociális munkásra vár. Gayle megérkezik, és vitatkozni kezd Martával, aki kidobta Gayle dobozait – a nő művészi munkáit. Ráadásul felületesen is takarított: csak a fél fürdőszobafalat mosta le. Végül Gayle észreveszi Tiashát, elküldi Martát és Tiashát leülteti az irodában.

Gayle közli az alapvető feltételeket, amelyeket Tiashának be kell tartania, amíg a menekültstátuszta várakozik: a menekültközpontban kell élnie, kis járandóságot kap, de nem vállalhat munkát körülbelül két évig. Tiasha teljesen kiborul. Megkéri Gayle-t, hogy találja meg Tiasha egyik barátját Londonban, egy újságírót, aki talán tud segíteni a lánynak. Noha ez szabályellenes, Gayle rááll a dologra.

Harmadik jelenet: a sajtószoba

Erik, egy norvég újságíró kollégájával beszél telefonon. Mila szakítja félbe, aki látogatóba érkezik. Arról kérdezősködik, hol járt Erik az elmúlt pár napban, de a férfi kitér a válaszadás elől. Aztán arra kéri Eriket, hogy meséljen neki Boszniáról, de ismét nem jár sikerrel. Megemlíti, hogy Michi sztriptíztáncosnőként akarja alkalmazni a bárban. Eriknek tetszik az ötlet, ami némileg kiborítja Milát, de végül mégis odaadja magát a férfinak.

Negyedik jelenet: Mila és Marko lakása

Verekedésben sérült arccal Marko munka után hazatár, és hullarészegen találja Milát és Eriket. Erik hamarosan távozik, mivel má reggel hat óra van. Mila elkezd munkához készülődni: másodállásban gondozónő egy idősek otthonában. Marko megkérdezi Milát, hogy miért van együtt Erikkel, és megróbálja meggyőzni: hagyja el a férfit, hiszen Erik bármikor átvághatja a nő torkát álmában. Mila mérgében azt mondja, hogy csak egy szerb beszélhet így, és bár gyorsan meg is bánja a szavait, Marko sértetten távozik.

Ötödik jelenet: a Madárkirály

Tiasha elmeséli a Madárkirály történetét. Egy távoli ország lakói keményen dolgoztak, és nagyon boldogtalanok voltak. A Madárkirály segíteni akart rajtuk, és felajánlotta, hogy széthasítja a személyiségüket testre és szívre, így a test keményen dolgozhat, de a szív közben nem érez szomorúságot. Az emberek rábízhatják a szívüket valakire, aki vigyáz rá, vagy a Madárkirályra és a madaraira. Ám egy napon a Madárkirály kastélyában tűz ütött ki, és a kastély porig égett. A madarak szerteszálltak, és magukkal vitték a szíveket, amelyeket őriztek. A tűz megvakította őket, ezért pedig sosem találhattak vissza szívük gazdájához.

Hatodik jelenet: Gayle és Erik Michi bárjában

Gayle elmondja Eriknek, hogy Tiasha nem halt meg Boszniában, hanem Londonban van és keresi őt. Erik hevesen reagál, de aztán kiszellőzteti a fejét és tisztázza a gondolatait. Marko beszédbe elegyedik Gayle-lel, elkezd vele flörtölni és randevúra hívja. Szóba hozza azt is, hogy Eriknek barátnője van, ami nagyon meglepi Gayle-t.

Erik visszatér, és közli: kész találkozni Tiashával. Gayle-nek ugyan kétségei vannak afelől, hogy ez jó ötlet-e, de végül megadja a férfinek Tiasha címét.

Amikor a vendégek távoznak, Michi győzködni kezdi Markót, hogy kérjen kölcsön némi pénzt az apjától, és legyen Michi üzlettársa egy jó befektetésben. Marko kategorikusan visszautasítja.

Hetedik jelenet: az üzenetrögzítő

Mila üzenetet hagy Erik rögzítőjén, hogy szerepet kapott egy előadásban, és Erik hívja vissza, hogy megbeszéljék, hogyan ünneplik meg.

Nyolcadik jelenet: Menekültügyi Hivatal

Közben Erik és Tiasha a menekültközpontban találkoznak. Tiasha elmeséli, hogyan került Boszniából Albániába, aztán Olaszországba és Finnországba, ahonnan végül sikerült megszöknie. Látva, hogy Erik Dél-Afrikából tudósít, megtudta, hogy a férfi is él. Erik megpróbálja megértetni a lánnyal, hogy sok idő telt el azóta, és ő már nem olyan, amilyen volt. Tiasha emlékezteti, hogy egyszer már örök hűséget fogadtak egymásnak. Erik elismeri, és amikor a lány megkérdezi, hogy még mindig akarja-e őt, igennel válaszol.

Kilencedik jelenet: Mila monológaj

Mila monológja Erikről és a szerelmükről.

Tizedik jelenet: Mila és Marko lakása

Gayle és Marko egy teli hűtő társaságában. Marko cirógatja Gayle-t, aki nem igazán van romantikus hangulatban, mert nagyon sűrű napjai vannak. Mila zavarja meg őket, aki hazajön átöltözni a munkához. Miután Mila elmegy, Gayle és Marko róla és Erikről beszélgetnek. Gayle nehezen tudja megállni, hogy ne beszéljen Tiasháról.

Tizenegyedik jelenet: Erik a dance clubban

Erik elmondja Tiashának, hogy a barátai Norvégiában sosem értenék meg a kapcsolatukat.

Tizenkettedik jelenet: Mila és Marko lakása – a majdnem-csók

Mila munka után hazaér, és látja, hogy Marko eléggé maga alatt van. A belgrádi barátai mégsem tudják meglátogatni, mert nem kaptak vízumot, és ráadásul egy fellépése sem úgy jött össze, ahogyan eltervezte. Elgondolkodik, hogy miért is jobb az élet itt, mint otthon. Mila megpróbálja felvidítani.

Tizenharmadik jelenet: Tiasha monológja

Tiasha elmondja, hogy mégsem utazik Erikkel Norvégiába, mert ott túl hideg van. Úgy érzi, hogy ők ketten sokat fognak még utazgatni, és olyan helyekre is eljutnak, ahol még sosem voltak.

Tizennegyedik jelenet: Gayle monológja

Tiasha aktáját nézegetve Gayle fejében egy kiállítás ötlete születik meg. Romantikusan fantáziál Markóról, de rossz a lelkiismerete, amiért végül beszélt neki Tiasháról.

Tizenötödik jelenet: Marko a Stand-up Comedy Fesztiválon

Marko előadása egy Stand-up Comedy Fesztiválon.

Tizenhatodik jelenet: Michinél

Michi, Mila, Marko és Erik Michi születésnapját ünneplik. Milának rossz kedve van, mert a rendező kihagyja az előadásból Mila monológjának a végét. Hamarosan kiderül, hogy vetkőznie kell az előadásban; Michi felháborodik, mert ő már régóta kapacitálja a lányt, hogy sztriptízeljen a bárban. Marko Mila oldalára áll. A feszültség tetőfokán megérkezik Gayle. Mérgében Erik felhozza, hogy Marko egy kommunista vezető fia – egy háborús bűnösé, és duplán is erkölcstelenséggel vádolja, mert az apja kapcsolatai révén juttatja előnyhöz saját magát. Marko azt mondja, hogy éppen az apja miatt hagyta el a hazáját az első adandó alkalommal, és semmi köze az apja ügyeihez. Erik azzal vádolja Markót, hogy elhallgatja az igazságot Mila elől. Marko azt válaszolja, hogy Erik ugyanezt teszi Milával és Tiashával. Gayle kiborul, és távozik, mert úgy érzi, Marko elárulta.

Tizenhetedik jelenet: hat hónappal később – Marta monológja

Marta úgy érzi, hogy az emberek nem ismerik meg, mert sosem néznek rá, és csodálkozik, hogy miért olyan nehéz ez.

Tizennyolcadik jelenet: Michi bárja bezár

Mivel fogadásokon rengeteg pénzt vesztetett, Michinek be kell zárnia a bárt, és elgondolkodni a jövője felől. Markót és Milát is el kell bocsátania.

Tizenkilencedik jelenet: Erik és Marta a bárban

Erik érkezik a már bezárt bárba, annak reményében, hogy itt találja Michit, de csak Martával, a takarítóval találkozik. Marta kitalálja, hogy a férfi menekül, de szerencsét kíván neki, és figyelmezteti, hogy vigyázzon magára.

Huszadik jelenet: a Dubrovnik étterem

Mila és Tiasha találkozik a Dubrovnik étteremben. Mila tudni szeretné, miért jött el Tiasha, szereti-e még Eriket, hívta-e a férfi és Tiasha várni fog-e rá. Bár Erik nem hívta, Tiasha várni fog Erikre, mert a szíve az övé.

Huszonegyedik jelenet: Michi a fodrásznál

Michi gondolkozik az életén. Úgy érzi, egy égető és fojtogató gombóc van a torkában, és nem szabadulhat tőle.

Huszonkettedik jelenet: a megszúrt Mila

Milát megszúrják az utcán munkába menet. Bepánikol, az anyját akarja hívni, de nincs elég egység a telefonján.

Huszonharmadik jelenet: Michi bárja

Tiasha, aki most Michinek dolgozik, Koszovóba indul két másik lányért. Michinek vannak kétségei a bár új “arculatával” kapcsolatban, de meggyőzi magát, hogy nem fenyegeti a lebukás veszélye.

Huszonnegyedik jelenet: búcsú

Marko meglátogatja Gayle-t az irodájában. Elmeséli, mi történt Milával.

Marko kikíséri Milát a repülőtérre – a lány hazautazik. Szomorú, de egy kicsit örül is, mert sosem érezte igazán otthon magát Londonban.

Gayle megbánja, hogy megpróbált segíteni Tiashának Erik megkeresésében. Marko azzal próbálja menyugatani, hogy Tiasha amúgy is megtalálta volna Eriket. Gayle elmondja, hogy felhagyott a művészettel, és kizárólag a szociális munkának szenteli magát.

Marko viccesen azt kéri Milázól, vigye magával; a lány ugyanilyen stílusban visszautasítja.

Gayle elkeseredetten beszél arról, hogy mindenkinek kellene vízumot kapnia. Rezignáltan graulál Markónak komikusi sikeréhez.

Abban a pillanatban, amikor Marko megpróbál vallomást tenni Milának, a lány telefonja megcsörren. Eriket megölték Bagdadban.

Marko beszámol Gayle-nek arról, hogy előadói sikerét Erik boszniai történeteivel alapozta meg. Norvégiába utazik, hogy részt vegyen a temetésen, és kéri Gayle-t, hogy tartson vele. Mivel a lány nem tudja elfelejteni a múlt eseményeit, visszautasítja. Ekkor találkoznak utoljára.

Huszonötödik jelenet: a dohányzás halált okoz

Erik és Marta a cigarettáról beszélgetnek – a világon mindenki egyetért abban, hogy a dohányzás halált okoz.

Huszonhatodik jelenet: prólogus / epilógus – álmok, édes álmok

Mila és Marko a folyóparton sétálnak, kávéznak és beszélgetnek. Martába botlanak, aki hajléktalan lett. Marta eljátszik egy dalt, amit – bár különböző nemzethez tartoznak – mindketten a magukénak éreznek. Mila meghívja Markót, hogy költözzön hozzá.