Hólyagcirkusz Társulat: Kant

Merlin Színház, Kamaraterem, 2009. november 26. 19:30

Thomas Bernhard Immanuel Kant c. műve alapján, Matkovics Ágnes fordításának felhasználásával


Szereplők:

Székely B. Miklós, László Lilla, Szabó Domokos, Erdős Sára, Rácz Attila, Nádasi László, Szőke Szabolcs

Zene: Szőke Szabolcs
Díszlet: Szőke Dániel Bogdán, Szőke Dávid
Fény: Hlinka Mónika

A Hólyagcirkusz Társulat új bemutatója Thomas Bernhard Immanuel Kant c. drámája alapján készült. A mű alaphelyzete briliáns módon teremti meg a tisztánlátás igényét, és a gyógyulás reményében a tengerentúlra hajózó vak filozófusnak, mint felfedezőnek a környezete ellen irányuló szellemi agresszióját mélységes iróniával ábrázolja.

 “A történet törlõdik történelem és a valóság: a neves német filozófus, Immanuel Kant utazik hajóval Amerikába (csakúgy, mint a felesége, a szolga és egy papagáj, aki rendkívüli ajándékot tárolni az agy Kant bármit mond), hogy a végrehajtott működését és a glaukóma, hogy megkapja a tiszteletbeli doktori mértékben a Columbia Egyetemen. Annak ellenére, hogy utálja az amerikai, aki egyetért azzal, csere foglalkozik: ő hozza Amerika oka és Amerika ad neki, hogy a látását. Az ő érkezése is üdvözölte elmebaj orvosok és hozott egy elmegyógyintézet. Állapota a filozófus a történelem is ugyanaz az állapota, hogy a beteg egy diliházba.”

(Google gyorsfordítás a Centre for Asian Theater oldaláról)

Bemutató:
2009. november 19-én 19.30-tól a Merlin Színház Kamaratermében

Hólyagcirkusz Társulatot komolyzenei, színházi és részben képzőművészeti múlttal rendelkező független művészek alapították 1997-ben. A társulat tagjai azóta egyedülálló próbamódszert dolgoztak ki. Ennek a módszernek a legfontosabb eleme: a rendező szerepkörének kiiktatása a próbafolyamatból. A szövegkönyvek a kiválasztott zenei és irodalmi anyagok alapján csak az adott előadásra jellemző dramaturgiai szerkesztéssel készülnek. Az így létrehozott bemutatók anyaga elidegeníthetetlen az alkotók személyétől, vagyis darabjaik kizárólag csak a társulat nyelvén előadható produkciók. Ez az önálló formanyelv teszi a Hólyagcirkusz Társulatot az alternatív színházak kiemelkedő csoportjává, és ennek az önálló arculatnak köszönhetően számos hazai és külföldi elismerésben volt már részük.

Előadásaik a kamara-opera, a cirkusz, a performance, a zenés dráma és a különös hangszerekből álló látvány-színház határmezsgyéin egyensúlyoznak. Nevükben a Hólyagcirkusz elnevezés első és egyik legsikeresebb előadásuk okán szerepel.

 

"A természet itt úgy hat

mint másutt

észrevétlen eltérések által

észrevétlen"