2007. november 26-27. 19:00
Vidám Színpad (Budapest, VI., Révay u. 18.)

"nem félnek a kényes tárgyaktól" Forgách András

Sajtóvisszhang

itt

Hadar Galron: Mikve (Beit Lessin Színház, Tel-Aviv) 

Szereplők: Tracy Abramovici, Miriam Gabriely, Anat Magen- Shabo, Nataky Ne'eman, Hadas Kalderon, Naama Shapira, Dana Schreyer, Shiri Sitton

Díszlet: Kinereth Kisch
Jelmez: Neta Haker
Zene: Eldad Lidor
Fény: Felice Ross
Rendező: Micah Lewensohn

A darab magyar fordítója: Zsom Dóra
Bemutató: 2004. augusztus 8.

Játékidő: 2 óra, egy szünettel

Mi a mikve? A mikve rituális fürdő, melyet a vallásos zsidó asszonyok a házasságkötéstől a menopauzáig látogatnak, hogy havonta egyszer megmerítkezzenek a vízben, megtisztuljanak a tisztátlan vértől, és újra érintkezhessenek a férjükkel.

Ki Hadar Galron? Dráma- és forgatókönyvíró, színész, aki 1970-ben született Londonban, ortodox családban. Diplomáját már a Tel Aviv-i Egyetemen szerezte, majd írni és játszani kezdett. Elsőként egy kétszemélyes vígjátékban nyújtott alakításával hívta fel magára a figyelmet, hiszen Izraelben szokatlan dolognak számított, hogy vallásos nők színpadra lépjenek. A Mikve Hadar Galron első egész estés darabja, amelyet 2004. augusztusában mutatott be a kortárs darabokat játsszó, 1980-ban alapított Beit Lessin Színház Tel-Avivban. A darab 2004-ben elnyerte az Izraeli Színházi Akadémia Az évad legjobb előadása díját. Az előadás már több mint 500-szor játszották, és lefordították többek között angolra, spanyolra és cseh nyelvre is. Galron jelenleg éppen újabb darabot ír a Beit Lessin Színház számára.

Miről szól a darab?
Galron darabja egy mikvében játszódik, nyolc női szereplővel. A főszereplő, Shira, a mikve új, fiatal és lelkes alkalmazottja, de a helyi ortodox közösség mégsem kedveli. Jó viszonyra törekszik főnökével, Shoshanával, aki azonban furcsa módon mindenáron meg akarja őrizni a fürdő „tisztaságát”. Kiderül, hogy Shira elődje tisztázatlan körülmények között a medence vizébe fulladt. Shira úgy érzi, tennie kell valamit, meg kell akadályoznia a további tragédiákat….

„A mikvében semmit sem lehet elrejteni.”

A rituális fürdő (mikve) az ortodox zsidó világ különleges színtere, ahol a maguk pőreségében mutatkoznak meg testek és sorsok. Látogatása kötelező, minden nő a házasságkötéstől a menopauzáig havi rendszerességgel jár mikvébe. A vízben való megmerítkezés teszi rituálisan tisztává a menstruáció „tisztátalansága” után, aminek ideje alatt tilos érintkeznie a férjével. A mikve zárt női világában felszínre kerülhetnek elfojtott családi és egyéni drámák, melyekről a férfiak irányította ortodox hétköznapokban a nőknek nem illik beszélni. Ez az a hely, ahol a nyakig begombolt ruhát, drága parókát le kell venni, és ahol a rendezett külső alól kényszerűen előtűnik mindenki esendősége és nyomorúsága. Mernek-e a dráma szereplői tudomást venni arról, amit látnak, vagy a kényelmesebb megoldást választják, és elfordítják a fejüket?

(Zsom Dóra történész hallgató, Hebrew University, Jewish History PhD)


Kik a darab szereplői?
Shira 35 éves; a helyi mikve új, fiatal alkalmazottja

Shoshana Dvora
60-70 között; már tíz éve dolgozik a rituális fürdőben

Chedra
30-40 éves; viharvert, s néha megvert asszony, akinek a férje a vallásos közösség népszerű aktivistája

Hindi-Rochel 60 éves, de negyvenötnek látszik; európai stílusú nő, aki drága és divatos parókát visel

Tehila
19 éves; menyasszony, először jön a fürdőbe, nagyon izgatott, hogy milyen lesz az első éjszakája, amelyet egy alig ismert férfival tölt majd

Miki (Michael)
30 éves; énekes, nem hívő, s csak azért jön a mikvébe, hogy a vallásossá lett férje kedvében járjon

Estie 35 éves; hat gyerek anyja, egyszerű, keményen dolgozó, boldog asszony

Elisheva
10-12 éves; Chedra lánya, süketnéma
Jegyek vásárolhatóak a Vidám Színpad jegypénzttárában!
www.vidamszinpad.hu

További információk: www.lessin.co.il