2007. november 27. 18:00
Csiky Gergely Színház (Kaposvár, Rákóczi tér)


November 27-én 14 órakor a Déli pályaudvar elől indul a busz a CBA elől.

A "buszjegyeket" csütörtökön 10-15-ig és pénteken 15-18-ig lehet befizetni a fesztiválirodában. 

 „Vonjál le, Ártány!“ 

Mohácsi István – Mohácsi János – Kovács Márton:
5606 / őrült lélek vert hadak


Játsszák: Boateng Sheila, Csapó Virág, Felhőfi Kiss László, Hornung Gábor, Husztóti István, Karácsony Tamás, Kocsis Pál, Kovács Zsolt, Lestyán Luca, Mester Szilvia, Mózes Balázs, Nagy Ilona, Nagy Imre, Nagy Viktor, Némedi Árpád, Patocskai Katalin, Pető Kata, Sebesi Tamás, Serf Egyed, Simon Viktória, Sipos Eszter, Száger Zsuzsanna, Szentgyörgyi István, Székely György, Szula László, Tóth Géza, Tóth Richárd, Valcz Péter, Varga Zsuzsa, Vékes Csaba

Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola zenekara (tanár: Bogáthi József)

A szakértők (továbbiakban árnyékkormány): Barabás Edit, Csíkvár Gábor, Karácsony Tamás, Kemény György, Kovács Márton, Némedi Árpád, Ódor Vera, Sebesi Tamás, Rozs Tamás, Váldi Csilla, Zságer-Varga Ákos

Súgó: Csordás Bernadett
Ügyelő: Székely György
Segédrendező: Hatvani Mónika, Pintér Kata
Fény: Dénes Attila
Mozgás: Uray Péter
Jelmez: Szűcs Edit
Díszlet: Khell Zsolt
Rendezte: Mohácsi János

Játékidő: 3 óra 50 perc (egy szünettel)
Angol szinkrontolmácsolással.

Bemutató: 2006. december 29.
Az előadás támogatói: 1956-os Emlékév, Nemzeti Kulturális Alap


Szembesülés a múlttal: gödör-avatás 1956 ötvenedik évfordulója alkalmából. A Miniszterasszonyelnök átadja a Gödör 56 emlékművét, egy időgépet, melyet a politikusokból álló illusztris társaság elsőként próbálhat ki. Visszazuhannak az időbe, és újra átélhetik az októberi eseményeket. Mohácsi János, Mohácsi István és a társulat a forradalom néhány napjának emblematikus eseményeit idézi, a nép száján élő valós és költött történeteket – Kovács Márton zenei aláfestésével. A monumentális előadás a jelen felől mutatja a közelmúltat, a rárakódott félreértésekkel, legendákkal, hazugságokkal együtt. A magunk által kreált történelemre nézhetünk vissza és a saját ostobaságunk „néz vissza ránk” az előadásból, a meg nem oldott gondjaink, a ki nem beszélt konfliktusaink.

A bemutató után nagy politikai vihart kerekedett az előadás körül, a szélsőjobboldal tiltakozott Tóth Ilona emlékének meggyalázása miatt. A színházi szakma a kaposváriak védelmére kelt, nyilatkozatot írtak alá jelentős alkotók, és sokan utaztak le Kaposvárra, hogy jelenlétükkel támogassák a társulatot. Országossá növekedett a botrány: szinte minden magára valamit is adó orgánum foglalkozott az üggyel. A vihar egy év múltán elült, az előadás nagy sikerrel szerepelt a 2007-es POSZT-on, és a fesztivál keretében ismét látható, most már indulatoktól mentesen.

„Az alkotók nem kívánnak a történelmi hitelesség igényével szerkesztett emlékestet létrehozni, komoly színháznak ez nem is lehet dolga. Mindaz, amit látunk, nem színpadi rekonstrukció, hanem a megértésre tett kísérlet, még inkább maga a megértés folyamata, egyfajta kollektív kommentár ´56-ról.”
Perényi Balázs, Színház, 2007. május)

„Akkor is ez lenne az évad csúcsa, ha előtte három és fél óráig nem történt volna az, ami történt.”
(Koltai Tamás, Élet és Irodalom, 2007. január 19.)


További információk: www.csiky.org, illetve itt