2007. december 1. 19:00
Millenáris Teátrum (Budapest, I., Kis Rókus  u. 16-20.)

 

Sajtóvisszhang

itt

Fantomfájdalom
Vaszilij Szigarjev színműve nyomán


A Moszkvai Művész Színház (Mkhat) / Theatre.doc / Centre de production ABSOLU (Moszkva) koprodukciójában

Játsszák: Kirill Pletnyov, Elena Liamina, Valentin Samokhine, Alexander Szokovikov
Világítás: Vladiszlav Kaptur
Hang: Olga Tomenko
Látvány: Marija Utrobina
Rendező: Irina Kerucsenko

Játékidő: 1 óra, szünet nélkül

Magyar szinkrontolmácsolással.

A fiatal orosz drámaíró, a jekatyerinburgi Vaszilij Szigarjev darabja két biztonsági őrről szól. Egy villamos-kocsiszínben dolgoznak, és egy kiadós vodkázás alkalmával « melegednek » össze. Erősen alkoholos állapotban megidézik a fiatal Olját, aki kétségbeesve keresi férjét. A férfiak azzal szórakoznak, hogy Olja előtt a férjnek adják ki magukat...

A darab látomászerű, érzelmes mese a szerelemről, az őrületről, a gyengédségről és a reményről.

Vaszilij Szigarjev nem ismeretlen a magyar közönség előtt. Fekete tej című darabját nagy sikerrel játszotta a Katona József Színház Kamrája Gothár Péter rendezésében, valamint a 2005-ös fesztiválon vendégszerepelt a híres moszkvai Kazancev Központ a Gyurma című művével, Kirill Szerebrennyikov rendezésében.

A rendező, Irina Kerucsenko a Moszkvai Művész Színházban kezdett el a Fantomfájdalommal foglalkozni, Kama Ginkasnál végzett rendezői tanulmányai utolsó évében, majd a Theatre.doc-ban vitte színre a darabot. A dokumentarista irányzatot képviselő Theatre.doc különösen érdeklődik az uráli régió darabjai iránt, hiszen ezek a szövegek Oroszország « legmélyéről » tudósítanak. Szigarjev hősei folyamatosan menekülnek a valóság elől, rettegnek a szembesüléstől, érzelmileg elsorvadnak és súlyos alkoholisták.

Vaszilij Szigarjev, Nyikolaj Koljada tanítványa, egy urali ipari városból, Jekatyerinburgból származik munkás-paraszt családból. A Gyurmával szinte berobbant az orosz és a nemzetközi színházi életbe. Óriási sikert aratott 2001-ben a fiatal drámaírók fesztiválján, a Ljubimovkán, ahol Antibooker díjjal tüntették ki. Ugyancsak a Gyurmáért 2002-ben Londonban elnyerte a 45 ezer euroval járó Evening Standard díjat. Ő volt az első orosz szerző, akit erre a díjra jelöltek.

A Gyurma, a Fekete tej és a Fantomfájdalom szövege is pontosan visszaadja azt az élő nyelvet és beszédstílust, ahogyan egy sivár, vidéki ipari városban beszélnek az emberek. Szlengben, durván, káromkodva.

A szerző a Színművészeti Főiskola előtt nem járt színházba, nem írt darabokat, csak elbeszéléseket a maga kedvtelésére. Utálja a politikát, megveti a politikusokat. Nem érdeklik a klasszikus darabok, mivel nem "hallja ki" belőlük az élő embert. Nem szereti Shakespeare-t, mert nem tud azonosulni hősei szenvedéseivel.

"Érdekesebb dolgok történnek az életben, mint a könyvekben" – mondja.

Szerény ugyanakkor szemtelen. A neofita és a profi ritka keveréke. Hivatásának azt tartja, hogy megnevettesse, megríkassa az embereket, hogy az érzelmeikre hasson.