011 Alkotócsoport: DROSZT - párhuzamos történetek


 

2013. november 29. 19 óra

Átrium Film-Színház


 

100 perc, szünet nélkül

magyar nyelven, angol felirattal

 

Fotó: Kékes Szaffi

 

Szereplők:


 

Adilov Alim, Adilov Amon, Adilov Ilham, Bán Bálint, Bárnai Péter, Dömök Edina, Farquar Anna, Fodor Erzsébet, Gosztonyi Csaba, Kispál Zoltán, Kovács Ádám, Kövesi József, Németh Ágnes, Siflis Anna, Tolnai Klári, Varga Virág


Látvány: Cseh Renátó
Jelmez: Szlávik Júlia
Fény: Mervel Miklós
Operatőr: Spáh Károly, Táborosi András
Dramaturg: Ivanyos Ambrus
Produkciós vezető: Kulcsár Viktória
Produkciós munkatárs: Zágoni Nóra
Asszisztens: Hannig Dóra
Rendező: Radnai Márk

Az előadás a 2013-as TITÁNium Színházi Szemle Átrium-díjasa

Támogatók: Polgár Krisztina Emlékalap, FÜGE, NKA, Libri Media, City taxi, TITÁNium Színházi Szemle 2013

 

A 011 Alkotócsoport nemrég végzett, illetve tanulmányaikat még mindig folytató színiiskolásokból áll. A csoportot a 2012-ben színészként végzett Radnai Márk vezeti. Korábbi munkáik között szerepel egy Tarantino ihlette minimálkrimi (Kutyaszorítóbban), egy a harmincas évek bohózatainak újrafogalmazására törekvő komédia (Lepsénynél még megvolt), illetve a drogos szubkultúra világának bemutatása újszerű színházi vetítéstechnikai megoldásokkal (Meanwhile in Kansas).

 

A Droszt címet viselő előadás egy éjszaka történetét meséli el. Egy budapesti éjszakán négy taxis autójában utazunk, ahol különböző, egymástól független emberekkel ismerkedünk meg. Egy közös van bennük: mindenki valahova megy és valahonnan jön. A két esemény között ülnek az autóban. Nem tudjuk pontosan, kik ezek az emberek. Egy megadott tér és egy magadott idő. Egy szolgáltatás, amit, ha sürget az idő, igénybe veszünk. Egymásnak ismeretlen emberek utaznak együtt, ismeretlen múlttal és jövővel. Többnyire sohasem találkoznak újra. Az utasok életének csak egy pici szeletét látjuk, amiből csak következtethetünk, kik is ők valójában. Egy a fontos: az út során köztük kialakuló kapcsolat. Aztán a szálak egyszer csak összeérnek, és a kezdetét veszi az őrület. Egy fikciós, meseszerű, abszurd játék a taxizásról, amelyben elrugaszkodunk a valóságtól.


 

Válogatói széljegyzet, avagy MIÉRT a Droszt?

 

“Izgalmas kérdés, hogy az elvileg megismételhető és stilizált (film) képes-e egyszerinek, megismételhetetlennek és kézzelfoghatónak (színház) mutatkozni. Hogy amatőr filmszereplők képesek-e elemelkedni a valóságtól, hogy az alkotók képesek-e olyan illúziót teremteni, ami leköti, mi több, eltölti a nézőt. Hogy mozi-e a színház és hogy a mozi színház-e. A mulatónak épült, később mozivá lett, majd összművészeti befogadó helyként és produkciós színházként újranyitott Átrium Film-Színházban kiderül.” (Ugrai István)

 

“Remek szórakozás, írástechnikailag és műszakilag is profin kivitelezett, sokszor lenyűgöző előadás a Droszt. És szépen lassan az is kibontakozik belőle, hogy Radnaiék mit akarnak mondani vele a bennünket körülvevő világról: a független színház helyzetéről, a színészetről, az előítéletességről, a fiatalok kilátástalanságáról, a rossz helyzetbe kerültek ördögi köreinek működéséről.” (Kovács Bálint, egyfelvonas.postr.hu)


 


 

Jegyvásárlás

http://www.atriumfilmszinhaz.hu/jegyek/2-uncategorised/79-jegyvasarlas-4

További információk:

http://fugeprodukcio.hu/fuge/produkciok/683-droszt.html

Kritikák:

http://egyfelvonas.postr.hu/nagy-az-isten-taxisdrosztja

http://7ora7.hu/programok/hiena/nezopont

http://kulton.hu/szinhaz/behatarolt-autosmozi-droszt/