Szkéné Színház

Székely Csaba: Bányavíz

 

2013. december 3. 19 óra

Szkéné Színház

 

100 perc, szünet nélkül

magyar nyelven

 

 

Szereplők:

 

Ignác, katolikus pap: Kaszás Gergő
Irén, a pap házvezetőnője: Bozó Andrea
István, tanító: Tóth József
Imola, a tanító lánya: Eke Angéla
Márton, a templom gondnoka, Ignác nevelt fia: Márkus Sándor

Látvány: Cziegler Balázs
Dramaturg: Lőkös Ildikó
Munkatárs: Skrabán Judit
Rendező: Csizmadia Tibor

 

Székely Csaba diplomás drámaíró, aki nem a városiak, hanem a falusiak életéről ad hű színházi képet, ezzel a magyar dráma régi adósságát törleszti. A magyar nyelvterület legfelkapottabb szerzője lett, Bányavidék-trilógiájának (amelynek darabjai egy-egy erdélyi falucska egyes lakóinak sajátos moráljáról, kilátástalan helyzetéről, problémáiról mesélnek empátiával és humorral) műveiből mind Magyarországon, mind Romániában készülnek előadások, profik és amatőrök egyaránt. Első rádiójátéka az angol nyelven írt Do You Like Banana, Comrades? a BBC díját nyerte el. Első színpadi drámája, a Bányavirág több díjat is kapott, ahogyan az azt követő Bánya-drámák: a Bányavakság és a Bányavíz is.

 

A helyszín: székely falu, valahol egy bányavidéken. Most a korábbi  részekben sokat emlegetett plébános és az ő különös szeretője körül forog a történet. A kívülálló hős ezúttal Márton, akit a pap a nevelt fiaként emleget, aki szobrokat farag, verseket ír, és arról ábrándozik, hogy majd kiszakad innen, és máshol próbál szerencsét…

 

A Pinceszínház és a Szkéne Színház együttműködésének köszönhetően Székely Csaba teljes Bányavidék-trilógiája (Bányavirág, Bányavakság, Bányavíz) három, egymás utáni estén lesz látható a Kortárs Drámafesztivál idején Budapesten!

 

“A Bányavíz szövege nem okoz csalódást. A szerző dialógustechnikája ezúttal is megbízhatóan működik. Poénról poénra haladnak a szóváltások, melyek akár meg is szakadhatnának minden replika után. Mintha csak véletlenül jutna eszébe mindig még valami valamelyik beszélőnek. Így bukkannak elő apránként, lépésről lépésre a múlt bajai, bűnei és a jelen bonyodalmai. Székelyesen lassú, körülményeskedő, visszaismételgető mondatok sora mulattatja a nézőt és terjeszti ki látókörét térben és időben. A valóságban a kocsmáig és a postáig, képzeletben akár Amerikáig is.” (Zappe László, Népszabadság)

 

“Az a furcsa, hogy ahogy sorban nézi az ember a Székely-darabokat, egyre inkább háttérbe szorul az, ami először még unikumnak tűnt és lekötötte a figyelmet: az erdélyiség, az eltérő kulturális hagyományok, megszokottá válik a nyelvi újszerűség is; és egyre fontosabb lesz az, hogy amit látunk, az a mi falunk és a mi életünk. A magyar ugar, vagy ha úgy tetszik, a magyar bányalég.” (Turbuly Lilla, Színház)

 

Jegyvásárlás és további információ:

http://www.szkene.hu/online-jegyrendeles

Kritika:

http://egyfelvonas.postr.hu/akit-a-pap-mar-megrontott

http://szinhaz.net/index.php?option=com_content&view=article&id=36784%3Aturbuly-lilla-keser-marton-verse&catid=13%3Aszinhazonline&Itemid=23&fb_action_ids=518515101552565&fb_action_types=og.recommends

http://7ora7.hu/programok/banyaviz-3/nezopont