Szkéné Színház

Székely Csaba: Bányavakság

 

2013. december 2. 19 óra

Szkéné Színház

 

100 perc, szünet nélkül

magyar nyelven

 

 

Szereplők:

 

Ince, ötvenes férfi: Kaszás Gergő
Iringó, a húga: Bozó Andrea
Izabella, a lánya: Eke Angéla E.H.
Florin, rendőr: Tóth József
Izsák, szomszéd: Széles László

Díszlet-Jelmez: Cziegler Balázs
Dramaturg: Lőkös Ildikó
A rendező munkatársa: Gábor Anna és Skrabán Judit                             
Rendező: Csizmadia Tibor

 

 

Székely Csaba diplomás drámaíró, aki nem a városiak, hanem a falusiak életéről ad hű színházi képet, ezzel a magyar dráma régi adósságát törleszti. A magyar nyelvterület legfelkapottabb szerzője lett, Bányavidék-trilógiájának (amelynek darabjai egy-egy erdélyi falucska egyes lakóinak sajátos moráljáról, kilátástalan helyzetéről, problémáiról mesélnek empátiával és humorral) műveiből mind Magyarországon, mind Romániában készülnek előadások, profik és amatőrök egyaránt. Első rádiójátéka az angol nyelven írt Do You Like Banana, Comrades? a BBC díját nyerte el. Első színpadi drámája, a Bányavirág több díjat is kapott, ahogyan az azt követő Bánya-drámák: a Bányavakság és a Bányavíz is.

 

A polgármester-választás előtt álló falu jelenlegi első embere rendőrt hív a központból, hogy leleplezze a másik polgármester-jelölt korrupt ügyleteit. A megérkező rendőr az országban a többséghez, de a faluban a kisebbséghez tartozik. A „revizor" végül nemcsak a konkurencia ügyleteit tárja fel…

 

A Pinceszínház és a Szkéne Színház együttműködésének köszönhetően Székely Csaba teljes Bányavidék-trilógiája (Bányavirág, Bányavakság, Bányavíz) három, egymás utáni estén lesz látható a Kortárs Drámafesztivál idején Budapesten!

 

“Ami pedig működteti ezt az egészet: a beszéd. Mindenki beszél és beszél és nem csinál voltaképpen semmit. Csizmadia Tibor rendező ezt az egy helyben toporogva haladást mímelő közeget mozgalmasan ábrázolja, a nyelvi poénokat pedig hagyja kiteljesedni, ami az első perctől kezdve sodorja az előadást.” (Zsedényi Balázs, 7ora7.hu)

 

“Csizmadia rendezése arra ad lehetőséget, hogy rápillantsunk magunkra és mindazokra, akikkel közös életünk van. Amikor nem is kis lépésekben tolódik ki a közbeszédben a nacionalista vagy antiszemita megnyilvánulások tűréshatára, ez igen fontos színházi vállalás. Főként mivel az előadás épp azzal a naivitással számol le, hogy a másik iránti gyűlölet, előítélet, indulat az identitásról könnyen lecsatolható elem.” (Varga Anikó, Revizor)

 

 

Jegyvásárlás és további információ:

http://www.szkene.hu/online-jegyrendeles

Kritika:

http://www.szinhaz.net/index.php?option=com_content&view=article&id=36525:szinkod-nem-mellekesen&catid=13:szinhazonline&Itemid=16

http://toptipp.hu/szinhaz/alternativ.htm#b%E1nyavaks%E1g

http://7ora7.hu/programok/banyavaksag-3/nezopont