Alapelvek

A Kortárs Drámafesztivál Budapest 2013-ban felfedező kalandra invitálta nézőit: a fiatal magyar színházi generáció (drámaírók és színházcsinálók, illetve együttesek és műhelyek) reprezentatív bemutatására vállalkozott, kiegészítve a középgeneráció néhány alkotójának újabb munkáival, válogatást nyújtva a budapesti, vidéki és a határon túli alkotók és műhelyek munkáiból. A program keretében együtt mutattuk be a legizgalmasabb és leginnovatívabb kőszínházi és független alkotókat és produkciókat, hogy átfogó képet adjunk e generáció színházi gondolkodás- és kifejezésmódjáról.

 

A 2013-as fesztivál előkészítése során olyan sok kiváló és újító előadást láttunk fiatal magyar színházi alkotóktól, hogy kézenfekvő volt: az idei fesztivál magyar színházi programja középpontjában az új magyar színházi generációnak kell állnia. Ezek az előadások azt bizonyították számunkra, hogy a magyar színház legifjabb és fiatal alkotói generációja minden nehézség dacára teljes erőbedobással dolgozik, és előadásról előadásra fogalmazza meg, tárja elénk kérdéseit, dilemmáit eredeti, új és izgalmas tartalmi-formai megközelítésben szűkebb és tágabb világunkról. Röviden: itt van, megérkezett a jövő magyar színháza.

 

Kikre is gondolunk, amikor a hazai színház legfiatalabb alkotóiról beszélünk? Azokra a művészekre, akik tartalmi és formai értelemben egyaránt megpróbálnak korszerűen foglalkozni jelenkorunk kérdéseivel: túllépve a hagyományos színházi műfaji kereteken, izgalmas, határátlépő, sok esetben több műfajú előadásokat hozva létre, melyek a színház, a fizikai színház, a tánc, a bábszínház, vagy akár a performansz határmezsgyéjén egyensúlyoznak; tartalmi értelemben reflektálnak az ittre és a mostra.

 

Fontosnak tartjuk, hogy ezeket az előadásokat, melyek sokfelé és szétszórtan láthatóak, fesztiválunk keretében koncentráltan mutattuk be, felhívva mind a hazai közönség, mind a külföldi színházi szakma figyelmét e fiatal színházcsinálói generációra – hiszen ők a jövő magyar színházának a letéteményesei.

 

Fesztiválprogramunkkal magunk is bővítettük műfaji határainkat. A KDF eredendően és alapításától fogva alapvetően szövegalapú előadásokat mutatott be – idén az új generáció minél teljesebb bemutatásának érdekében bővítettük a programkínálatunkat a zenés színház, a bábszínház, a fizikai színház és a tánc irányába, valamint a felnőtteknek szóló előadások mellett ifjúsági produkciókat is bemutatunk.

 

Válogatók

A válogatóbizottság összeállításánál igyekeztünk a lehető legtöbb színházi területre és szakmára figyelmet fordítani: a Kortárs Drámafesztivál 2013-as programját Kulcsár Viktória (kulturális szervező, producer, a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház igazgatója), Lőkös Ildikó (dramaturg, Színházi Dramaturgok Céhe társelnöke), Németh Ákos (drámaíró, a Drámaírói Kerekasztal tagja), Sebestyén Rita Júlia (színházi szakíró, az erdélyi Játéktér című színházi periodika főszerkesztője), Szűcs Katalin Ágnes (színikritikus, a Criticai Lapok főszerkesztője), Ugrai István (színikritikus, a 7ora7.hu főszerkesztője), Urbán Balázs (független kritikus, a Színházi Kritikusok Céhetagja) válogatta.

 

Program

A fesztivál hét napja alatt a főprogramban tíz, az ajánlott programban hat magyar színházi előadás volt látható hét budapesti helyszínen.

 

A zsűri által beválogatott előadások közül bemutatott nyolc produkción felül az aktuális évad két premierje szerepelt még a KDF főprogramjában: a Szputnyik Hajózás Társaság Reflex című előadása valamint Pintér Béla és Társulata Titkaink című produkciója – előbbinek ez volt a magyarországi bemutatója, utóbbinak pedig a nemzetközi premierje.A fiatal magyar színházi generáció tagjai közül a fesztiválon egy vagy több munkájával bemutattuk: Gulyás Mártont, Hoffer Károlyt, Kovács D. Dánielt, Radnai Márkot és Táborosi Margarétát. Az ő munkáik mellett válogatást láthattak a nézők a már több éve a pályán levő alkotók, többek között Gergye Krisztián, Horváth Csaba koreográfus-rendezők, Csizmadia Tibor, Koltai M. Gábor, Pintér Béla, Vajdai Vilmos és Vidovszky György rendezők legfrissebb előadásaiból.

 

FŐPROGRAM

OPERA AMORALE / Gergye Krisztián Társulata – Átrium Film-Színház

BÉKEIDŐ / Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Temesvár

SEMMI / Budapest Bábszínház

A NAGY FÜZET / Forte Társulat – Szkéné Színház

TIGRIS ÉS HIÉNA / Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza

BÁNYAVIRÁG / Pinceszínház

AZ EMBER KOMÉDIÁJA / Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka

HARMADIK HULLÁM / Bárka Színház

TITKAINK / Pintér Béla és Társulata

REFLEX / Szputnyik Hajózási Társaság Modern Színház- és Viselkedéskutató Intézet–Labor

 

AJÁNLOTT PROGRAM

BÉKEIDŐ / Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Temesvár

MEANWHILE IN KANSAS / 011 Alkotócsoport – prezentáció az előadásról

ELDORADO.com / Természetes Vészek Kollektíva

JÖVEDELMEZŐ ÁLLÁS / TÁP Színház

BÁNYAVAKSÁG / Szkéné Színház

BÁNYAVÍZ / Szkéné Színház

KORRUPCIÓ / Krétakör

DROSZT / 011 Alkotócsoport