Kísérőrendezvények

 

Közönségtalálkozók

A programban szereplő vidéki és határon túli színházi előadások utána fesztivál a Színházi Kritikusok Céhévelegyüttműködésben Kritikus Órát, K.O.-t szervezett:

A Békeidő november 29-i (20 óra 30 perckor kezdődő) előadása után – Jurányi Inkubátorház, vezette: Varga Anikó

Az ember komédiájadecember 1-jei (17 órakor kezdődő) előadása után – Átrium Film-Színház, vezette: Miklós Melánia és Reményi József Tamás

A Tigris és hiénadecember 2-i (19 órakor kezdődő) előadása után – Bárka Színház, vezette: Tompa Andrea

A Budapest Bábszínház a Semmi című előadása után közönségtalálkozót tartott, a Bárka Színház A harmadik hullám előadását követően drámapedagógiai foglalkozás keretében nyújtott lehetőséget a fiatal nézőknek a látottak feldolgozására.

 

Industry Series

Színházi emberek számára egy, a hazai gyakorlatban kevésbé alkalmazottszakmai programtípust, az Industry Series címet viselő műhelyfoglalkozás-sorozat speed dating nevű elemét szervezte meg a KDF. A kifejezetten szakmabelieknek szánt, zártkörű Industry Series a nemzetközi gyakorlatban nagyon elterjedt kísérőprogram fesztiválokon, mert rövid idő alatt nagyon intenzív tapasztalatcserét tesz lehetővé sok ember között. A mi rendezvényünk elsődleges célja az volt, hogy segítse a magyar befogadó- és produkciós házak/színházak nemzetközi kapcsolatainak bővítését, valamint magyar színházi előadásokat ajánljon ki külföldi színházi fesztiválokra.

 

A rendezvényen, amelynek helyszíne a Jurányi Inkubátorház volt, a meghívott hazai és nemzetközi befogadó színházak képviselői és alkotók előzetes regisztráció alapján ingyen vehetnek részt. A rendezvényt a fesztivál látogatói progamja (Visitors’ Programme) résztvevőinek és a Független Előadó-Művészeti Szövetség tagjainak hirdettük meg. A VP résztvevői közül 18 fő, magyar részről az Artus Kortárs Művészeti Stúdió, a Jurányi Inkubátorház, a PanoDráma, a Gólem Színház, az Andaxínház és a Duda Éva Társulat képviseltette magát.

 

Szakmai viták

A kísérőprogramok sorába két kerekasztal-beszélgetés is kapcsolódott, melyek helyszíne a Jurányi Inkubátorház volt:

A politika esztétikai lehetőségei – kortárs színház és történelem (a Krétakör rendezvénye), vezette: Ugrai István, a 7ora7.hu főszerkesztője

Generációváltás a kortárs magyar színházi életben(?) (a Színházi Kritikusok Céhe és a Kortárs Drámafesztivál közös rendezvénye), vezette: Ugrai István, a 7ora7.hu főszerkesztője

 

Fesztiválklub

A fesztiválklubnak idén a Jurányi Közösségi Produkciós Inkubátorház adott otthont, ahol esténként meleg drámalevessel vártuk a fesztiváli közönséget, november 30-án a Jövedelmező állás című előadás után pedig 22 óra 30 perctől a Puszi Együttes adott koncertet.

 

 

KÍSÉRŐ SZAKMAI PROGRAM

INDUSTRY SERIES / Magyar színházi produkciók bemutatkozása a fesztivál külföldi vendégeinek

KRITIKUS ÓRA / Az ember komédiája; Tigris és hiéna; Békeidő

Színházi Kritikusok Céhe - KDF

SZAKMAI TALÁLKOZÓ / Pintér Béla és VP résztvevői a Titkaink után

Pintér Béla és Társulata - KDF

KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ / Budapest Bábszínház – Semmi

Budapest Bábszínház

FELDOLGOZÓ DRÁMAPEDAGÓGIAI FOGLALKOZÁS / Bárka Színház - A harmadik Hullám

Bárka Színház

SZAKMAI VITA / A politika esztétikai lehetőségei – kortárs színház és történelem; Krétakör

Generációváltás a kortárs magyar színházi életben?

Színházi Kritikusok Céhe - KDF