Szervezői háttér, finanszírozás

 

Szervezői háttér

A Kortárs Drámafesztivál rendezője és szervezője a Creativ Média Színházi Ügynökség és a SzínMűHely Alapítvány. A két rendező biztosította a fesztiválirodát, az infrastruktúrát, a szakmai és ügyviteli hátterét, végezte a szervezői munkát és a pénzügyi források megteremtését.

 

A fesztivál lebonyolítására külön stábot állítottunk fel. A borzasztóan szűkös pénzügyi források miatt azonban csak egy nagyon kis team megfizetésére volt lehetőség. Ilyen körülmények között minden munkatársra óriási feladatok hárultak. Emiatt az idei fesztiválon sokkal jobban kellett támaszkodnunk az önkéntesek munkájára, mint korábban. Örvendetes módon idén olyan egyetemisták és fiatal diplomások jelentkeztek hozzánk önkéntesnek, akik színházi szakirányú egyetemi tanulmányokat végeznek vagy végeztek, így szakmai feladatok elvégzésébe is felelősségteljesen be tudtuk vonni őket. Ezzel nem csak a fesztivál kapott tőlük óriási segítséget, de ők is nagyon sok fontos és hasznos gyakorlati szakmai tapasztalattal gazdagodhattak.

 

Szakmai közreműködők: megbízási szerződéssel: 17 fő, önkéntes: 9 fő, összesen: 26 fő. Művészi közreműködők: 12 együttes, 275 fő, ebből 52 fő határon túli, valamint az együttesek menedzserei, befogadó színházak munkatársai: 20 fő, összesen: 295 fő.

 

Finanszírozás

Minthogy a KDF normatív támogatással nem rendelkező, változó pályázati dotációval működő, egyéni kezdeményezéssel alapított színházi fesztivál, melyet az idei évben a Nemzeti Kulturális Alap 1 millió forint összegű támogatásban részesített, a 11. KDF kizárólag a meghívott együttesek és a fesztiválszervezők komoly anyagi áldozatvállalása, valamint számos önkéntes munkatárs közreműködésével jöhetett létre, ahogyan a Visitors’ Programme is csak a kortárs magyar színház érdeklődő külföldi színházi szakemberek komoly önköltségvállalásával tudott megvalósulni.

 

Az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma nettó 1 millió forint összegű támogatásához nettó 250 000 forint önrésszel járult hozzá a Creativ Média, a KDF főszervezője, a pályázatban megadott időszakra. Ezen kívül az előkészítés folyamán a fesztivált rendező két szervezet együttesen nettó 500 000 forintot fordított a fesztiválra