Schilling Árpád: A harag napja

 

2016. december 4., vasárnap, 19 óra

Katona József Színház

85 perc, szünet nélkül

magyar nyelven, angol feliratozással

Jegyvásárlás>>

Fotó: Nagy Gergő

Galéria>>

Alkotók

Sárosdi Lilla

Láng Annamária

Rába Roland

Meszléry Judit

Kovács Kata Milla

 

Zene: Vranik Krisztián

Dalszövegek: Závada Péter

Látvány: Keszei Borbála

Technikai vezető: Éltető András

Hang: Bartha András

Asszisztens: Sápi Dalma

Súgó: Bereczki Csilla

Produkciós vezető: Schőn Edina

Producer: Potyondi Linda

Írta: Zabezsinszkij Éva, Schilling Árpád és a színészek

Rendezte: Schilling Árpád

Koprodukciós partner: Onassis Cultural Centre - Athén

Bemutató: 2015. november 11., Athén, Onassis Cultural Center

2015. november 30., Trafó – Kortárs Művészetek Háza

 

 

KIK? A nemzetközileg is ismert és elismert Schilling Árpád – aki a Krétakör sikerei után, társulat nélkül, immár egyedül, rendezőként arat sikert sikerre – egyre ritkábban rendez prózai színházat. A társadalmi helyzetekre és problémákra mindig érzékeny alkotót hazai pályán ezúttal a magyar egészségügy helyzete ihlette meg. Nem véletlenül: Schilling a Krétakört 8 éve művészeti csoportosulásból civil alapítvánnyá szervezte át, amely a társadalmi hasznosságot tűzte ki céljául. (A szervezet  2016 tavaszán az egyik legrangosabb európai kulturális díjat vehette át, a Krétakör megkapta az Európai Kulturális Alapítvány (ECF) Margit hercegnő díját.)

MIT? 2015 elején egy ismeretlen magyar ápolónő elsőként beszélt a nyilvánosság előtt kíméletlen őszinteséggel a kórházakban uralkodó szakmaiatlan és embertelen állapotokról. Számos, több ezer fős tüntetés zajlott Budapesten egy jobb egészségügyért, eddig mindhiába. A politikailag is aktív Schilling hőse a fekete ruhás nővérként ismertté vált, az egészségügyi dolgozók jogaiért és érdekeiért kiálló alak, aki a szakmáért szavát felemelve saját, végtelenül törékeny egzisztenciáját tette kockára. A szókimondó nővér inspirálta Schilling előadását, de semmit nem használt fel a nő valós történetéből. Az előadás a végtelenségig kiszolgáltatott ember tragikomédiája. Azé az emberé, aki mindent megtesz azért, hogy kezébe vegye a saját sorsát, de vagy a külső körülmények (gazdasági és politikai mozgások, ígéretüket be nem tartó jóakarók) vagy a belső hiányosságok (tapasztalatlanság és tudatlanság) miatt folyton elbukik.

MIÉRT? A nővér családjában három generáció jellegzetes vonásai tűnnek fel, amely értelmezhető akár egy tipikus magyar család három generációjának tipikus vonásaiként. Egy korábbi rendszerben szocializálódott idős asszony, aki mindig, mindent jobban tud lányánál, soha be nem látva, hogy megszerzett tapasztalatai a mai világban már nem érvényesek. Egy gátlástalan, túlélőszemléletét hirdető tinédzser, az ápolónő lánya, aki szerint már semmi sem számít, az életért foggal-körömmel harcolni kell, nem szabad hinni senkiben és semmiben. Főszereplő a jelenkor kihívásaival szüntelenül küszködő kisember, aki bár igyekszik bízni embertársaiban, problémáival végül mindig egyedül marad. A magával ragadó történet zenés kísérettel és a Krétakör egykori egy-egy színészének alakításával válik letaglózóvá. Schilling megeleveníti az egyébként hétköznapinak ható sztorit, az újító realista játék egyéni sorosok szintjén globális problémákról beszél. A harag napja  példázata nem egyedi, Schilling általa Európa marginalizálódott felének újkori történetéről beszél, a magyar társadalom problémáinak egyik legsúlyosabbikáról, amelytől nem csak az egészségügyi szakma dolgozói, de előbb vagy utóbb a lakosság valamennyi tagja szenved. 

Vö.: Csáki Judit: "Ne klikkelj! - Klikkesedj!": http://www.revizoronline.com/hu/cikk/5871/a-harag-napja-kretakor-trafo/

Kovács Bálint: Így veszített el mindent a fekete ruhás ápoló: http://www.origo.hu/kultura/egyfelvonas/20151201-schilling-arpad-kretakor-a-harag-napja-sandor-maria-fekete-ruhas-apolok.html

Puskás Panni: "Ezek nem áldozatok, hanem túlélők": http://hvg.hu/kultura/20151201_Ezek_nem_aldozatok_hanem_tulelok

Czenkli Dorka: "Nem könyörgünk, hanem csináljuk": http://magyarnarancs.hu/szinhaz2/nem-konyorgunk-hanem-csinaljuk-schilling-arpad-a-kretakor-elmult-8-everol-98686