Tar Sándor-Keresztury Tibor: A te országod 

Forte Társulat

 

2016. december 5., hétfő , 20 óra

Trafó- Kortárs Művészetek Háza

120 perc

magyar nyelven, angol felirattal

Jegyvásárlás>>

Fotó: Kővágó Nagy Imre

Galéria>>

Alkotók

Andrássy Máté

Fehér László

Földeáki Nóra

Horkay Barnabás

Kádas József

Krisztik Csaba

Kurta Niké

Nagy Norbert

Novkov Máté

Pallag Márton

Zsigmond Emőke

 

Tar Sándor novelláiból írta és színpadra alkalmazta: Keresztury Tibor

Dramaturg: Garai Judit

Kórusok: Ökrös Csaba

Jelmez: Benedek Mari

Díszlet: Mocsár Zsófia

Fényterv: Payer Ferenc

Produkciós vezető: Számel Judit

Rendezőasszisztens: Kovács Henrietta

 Rendező: Horváth Csaba

Bemutató: 2015. december 16.

KIK? Horváth Csaba táncos, koreográfus, rendező 2005-ben alapította saját, független formációját, a Forte Társulatot. A színészek és táncosok alkotta csapat egy Magyarországon kevésbé ismert fizikai színházi formanyelv meghonosítására vállalkozott, amelyben a szöveg körülbelül azonos szerepet kapott, mint a tánc. A testekkel, hangokkal, tánccal, zenével és szöveggel egy újító homogén nyelv született, amely másképp gondolkodik a történetmesélésről, szituációkról, a jelenetezésről, színpadi időről vagy a játéktérről, hatásdramaturgiáról, izgalmas és eredeti színészi játékot, testi jelenlétet hív elő.

MIT? A tragikus sorsú író, Tar Sándor a magyar szegény, kiszolgáltatott, lecsúszott, függőségekkel küzdő életválságban lévő emberek rétegének egyik leghitelesebb ismerője volt. Hősei a történelem számkivetettjei: a megalázott, megnyomorított, a térkép szélére, a társadalom peremére szorított kisemberek, akiknek sosem osztanak lapot. Lenézett melósok, akik egész életükben építették, úgymond, a szocializmust, hogy aztán magukra maradjanak, s a rendszerváltásba végképp belerokkanjanak, belehaljanak. Erről szól a zsarolás következtében ügynökmúlttal küzdő, alkoholizmusba menekülő szerző műve, amit Horváth Csaba fizikai színházi formanyelve és zene kíséretében kelt életre, olykor meghökkentő vagy megrendítő hitelességgel.

MIÉRT? Vigasztalan, egyszerre drámai és abszurd történetet mutat nagy empátiával és rengeteg humorral a vesztesek nyelvét szintén jól beszélő Tar Sándort megidéző szerző, Keresztury Tibor. A brutálisan nyers, realisztikus eseményeket költői víziókká oldó előadás a Forte Társulat már megszokott kreatív energiája és radikális színpadi eszköztára révén olyan erővel ránt be a mindenkori alullévők világába, hogy hatása alól egykönnyen aligha szabadulhatunk.

Vö.: Králl Csaba: Mint a legyek: http://www.revizoronline.com/hu/cikk/5930/forte-tarsulat-a-te-orszagod-trafo/ 

Soós András: Ami jó, az jó: http://7ora7.hu/2015/12/21/ami_jo_az_jo_725

Kirilla Teréz: Horváth Csaba: Ott van a gombóc az ember torkában: http://www.litera.hu/hirek/horvath-csaba-ott-van-a-gomboc-az-ember-torkaban 

Kovács Bálint: Gyűlöltem, hogy le kell vetkőznöm: http://www.origo.hu/kultura/egyfelvonas/20160210-interju-horvarh-csaba-koreografus-rendezovel-a-forte-tarsulat-vezetojevel.html