Hajdu Szabolcs: Ernelláék Farkaséknál

Látókép ensemble

 

2016. december 3., szombat, 15 óra

KuglerArt Galéria

90 perc

magyar nyelven, angol szinkrontolmáccsal

 

Fotó: Szilágyi Lenke

Galéria>>

Alkotók

Ernella - Sárosdi Lilla

Eszter - Török-Illyés Orsolya

Farkas - Hajdu Szabolcs

Albert - Szabó Domokos

Brúnó - Gelányi Imre

Laura - Hay Anna

 

Díszlettervező: Moroncsik Emese

Jelmeztervező: Szabó Márton István

Koreográfus: Soós Attila Gergely

Rendezőasszisztens: Muhi Zsófia

Író, rendező:  Hajdu Szabolcs

 

Bemutató: 2015. április 17.

Fotó: Szilágyi Lenke

KIK? A filmrendezőként  nemzetközileg ismert Hajdu Szabolcs eddig keveset rendezett színházban, vállalkozásai azonban kiváltképp izgalmasak. Az Ernellák Farkaséknál előbb kamaradráma volt, majd film készült belőle, amely jelenleg is sorra jelen van a legnagyobb filmfesztiválokon – debütálásakor a legjobb filmnek járó Kristályglóbuszt nyerte el Karlovy Varyban. Hajdu színházi rendezőként intim keretek között hétköznapi dilemmákról beszél.

MIT? Kevés olyan család van ma Magyarországon, amelyet nem érint a menni vagy maradni kérdés, legyen szó főváros-vidék vagy hazai-külföldi viszonylatról. Hajdu Szabolcs kamaradrámája ezzel a problematikával is foglalkozik. Az Ernelláék Farkaséknál identitáskereső párokat mutat be, akik a mindennapi élet akadályai során a gyereknevelés, az egyéni törekvések vagy a házasság, mint érték dilemmák terheivel küszködnek, mindez a mágikus realizmus jegyében személyes, de mások számára is zsigeri felvetéssé válik. Ernella, Albert és kislányuk, Laura egy évvel ezelőtt a jobb megélhetés reményében elhagyták az országot, de Skóciában nem boldogultak, ezért hazajöttek. Az éjszaka közepén állítanak be Ernella nővéréhez, Eszterhez. Eszter férjével, Farkassal és kisfiúkkal, Brúnóval jobb egzisztenciális körülmények között élnek, mint Ernelláék, akik komoly anyagi problémákkal is küzdenek. A két család között soha nem volt igazi összhang. Ezt csak Eszterék érzik, Ernelláék szeretnek Eszterékkel lenni, pedig semmiben sem értenek egyet. A kérdés, hogy a két család hogyan és meddig tudja elviselni egymást egy légtérben. A KDF előadásának helyszínéül a KuglerArt Szalon ad helyet, amely polgári miliőjében az előadás talán még különlegesebb élményt ad majd.

MIÉRT? "Megpróbálunk magunkról beszélni. A vágyainkról, a kételyeinkről, a szorongásainkról. A hétköznapjainkról, a családról, a gyerekekről, a szüleinkről. Talán ha magunkról beszélünk, sok mindenki másról is beszélünk. Nem vagyunk különlegesek. A problémáink hasonlóak. A dolgok itt vannak körülöttünk csak meg kell ragadni őket, és elmesélni valahogy. Filmen vagy levélben, buszmegállóban vagy telefonon mindegy. Most színházban. Hagyjuk a formaságokat, csak beszéljünk, mondjuk el, amíg tudjuk, amíg lehet. Adjunk hírt egymásnak, egymásról." (Hajdu Szabolcs)

Vö.: Sisso: Ernelláék Farkaséknál: http://magyarnarancs.hu/szinhaz2/maladype-szinhaz-95149