Boross Martin: Etikett avagy A tökéletes ember 

STEREO Akt

 

2016. december 4., vasárnap, 16 óra

Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház

90 perc

angol nyelvű előadás

Jegyvásárlás>>

Fotó: Téri Gáspár

Galéria>> 

Alkotók

Boross Martin

Julia Jakubowska

Narrátor: Terhes Sándor

 

Szöveg: Boross Martin, Téri Gáspár

Hang-design, zene: Bartha Márk, Tóth Szabolcs

Látványtervező: Kálmán Eszter

Fény: Kocsis Gábor

Technikai munkatárs: Szapu Márk

Dramaturg, rendező munkatársa: Téri Gáspár

Produkciós asszisztens: Varga Brigitta

Producer: Rácz Anikó

Rendező: Boross Martin

 

Bemutató: 2016. február 13.

 

ETIKETT, avagy A tökéletes ember - ETIQUETTE, or The Perfect Human from Stereo Akt on Vimeo.

 

 

KIK? A STEREO Akt egy kortárs színházi produkciós műhely, amely a dramaturgként végzett Boross Martin rendező és Rácz Anikó producer együttműködésén alapul. Boross 2011 óta rendez esemény-szemléletű előadásokat, amelyekben a közönség rendhagyó pozícionálásával és részvételével kísérletezik. A témájukban és formailag is igen eltérő előadásokban a szemléletmód, alkotói attitűd mutat hasonlóságot. Rendhagyó társulati modelljüket 2012-ben hívták életre, azóta számos társadalmilag, közösségileg motivált művészeti kezdeményezés született. “Hitünk szerint a színház esemény, a néző résztvevő, az esemény lényege pedig a résztvevő valóságának és az alkotó fantáziavilágának találkozása.”

MIT? Boross Martin Etikett című performansza természetfilmek és divatbemutatók jeleit mutatja. A nézők vendégségbe érkeznek, és két leginkább légiutaskísérőre hasonlító alak abszurd segítségével egy illemtanórán vehetnek részt. A képzelt utazás során elsajátítható a kéjelgés, zabálás, toporzékolás megfelelő megnyilvánulásai, de párviadal útján rendesen meg lehet tanulni szorongani, vagy épp normálisan viselkedni, bármit jelentsen is ez. Protokolláris viselkedésformák ütköznek a zsigeri reakciókkal. A két főhős, mintha egy terráriumon keresztül létezne, hangtalanok, minden fejhallgatón keresztül, rádiós rendszer segítségével kerül tolmácsolásra. A produkció témája az egyén és a társadalmi elvárások viszonya. Az alkotók társadalmi elvárások és az ebből fakadó kényszerű megfelelni akarás komoly megpróbáltatást okozó jelenségével foglalkoznak. Az előadás humoros formában, sajátos helyzetet teremtve hozza helyzetbe kényelmetlenség nélkül a nézőket.

MIÉRT? Az előadás során „olyan gesztusokkal szembesülünk, amiket nem engedünk meg magunknak, pedig jól esne, vagy annak ellenére megtesszük, hogy nem esik jól. Szeretnénk jók lenni. De a jó nem elég, tökéletesnek kell lenni. Nem elég tökéletesnek lenni, azt meg is kell tudni mutatni”. A produkció cselekményét, jeleneteit és szövegeit egyedi koncepció alapján, a próbafolyamat során Jorgen Leth A tökéletes ember című kisfilmje és Miriam Elia We Go to the Gallery című könyve, valamint saját megfigyelések által inspirálva írták az alkotók. Viselkedéskutatás ez magas fokon.

Vö.: Puskás Panni: Otthonos tökéletlenség: http://www.revizoronline.com/hu/cikk/5968/stereo-akt-etikett-avagy-a-tokeletes-ember-juranyi-haz/ 

Soós András: A nők is járnak vécére?: http://7ora7.hu/2016/02/22/a_nok_is_jarnak_vecere

Csatádi Gábor: Merj tükörbe nézni, merd felismerni azt, amit ott látsz- Interjú Boross Martinnal: http://www.potszekfoglalo.hu/2016/03/01/merj-tukorbe-nezni-merd-felismerni-azt-amit-ott-latsz/