Kelemen Kristóf: Miközben ezt a címet olvassák, mi magukról beszélünk

Trafó

2016. december 9., péntek, 18 óra

Trafó

100 perc, szünet nélkül

magyar nyelven

Jegyvásárlás>>

Galéria>>

Alkotók

Eke Angéla

Horváth Alexandra

Horváth Márk

Rétfalvi Tamás

Tarr Judit

 

Látvány: Pázmány Virág

Dramaturg: Nagy Orsolya

Rendezőasszisztens: Totobé Anita

Szervezés: Vajdai Veronika

Produkciós vezető: Antal Klaudia

Rendező: Kelemen Kristóf

Bemutató: 2016. május 25.

 

Külön köszönet:

Ascher Tamás, Békés Itala, Bodolay Géza, Farkas Zsuzsa, Hámori Ildikó, Jákfalvi Magdolna,

Kákonyi Árpád, Karinthy Márton, Kornis Mihály, Lengyel György, Maros Gábor, Nánay

István, Székhelyi József, Várday Zoltán, Zsámbéki Gábor, Zsolnai Júlia

 

 

KIK? Volt 46 éve a Színművészeti Főiskolán egy elhíresült színészvizsga, amiről még évekig beszéltek. De mi közük ehhez a mai fiataloknak? Kelemen Kristóf rendezésében öt fiatal színész vallomást tesz a Színművészetiről, pályakezdésről, önmaguk menedzseléséről, a konfrontálódás lehetőségeiről – megnevezve ismert tanárokat, igazgatókat és rendezőket.

MIT? Konkrétan, példákat felmutatva fogalmaz meg Kelemen Kristóf Miközben ezt a címet olvassák, mi magukról beszélünk előadása olyan kérdéseket a pályakezdő színészek nehézségeivel kapcsolatban, amelyekről csak általánosságokat szoktunk hallani.

Békés András ’69-ben rendezte azt a színészvizsgát, amely Peter Handke Közönséggyalázás című színpadi szövegéből készült, és többek között Cserhalmi György, Székhelyi József, Maros Gábor és Hámori Ildikó játszottak benne. A mű abból áll, hogy a színészek civil minőségben felmennek a színpadra, kihívóan megszólítják a nézőket. Szövegeikkel sorra megkérdőjelezik a polgári színjátszás alapvetéseit. Annak idején az Ódry Színpadon mindez botrányba fulladt, és a nézőtérről távozó Ádám Ottó, tanszékvezető súlyos pályakezdési nehézségek elé állította a szereplőket. Nem kis tétje volt az előadásnak, hiszen vizsgaelőadásról volt szó, a nézőtéren pedig hatalmi pozícióban levő emberek ültek.

MIÉRT? Kelemen előadása mégsem szellemidézés: a személyes történetek és eredeti dokumentumok alapján készült előadásban az alkotók a múltról a jelenre váltanak, és a jelenlegi fiatal generáció küzdelmeiről beszélnek: egyetemi évekről, elhelyezkedési lehetőségekről, érdekérvényesítésről és az általános jövőképről.

Vö.: Puskás Panni: Nem jött a János http://revizoronline.com/hu/cikk/6035/kelemen-kristof-mikozben-ezt-a-cimet-olvassak-mi-magukrol-beszelunk-trafo/

Csatádi Gábor: Kedvünk támad beszélni http://www.potszekfoglalo.hu/2016/03/23/kedvunk-tamad-beszelni/

Nyilvánosság elé tárni a történeteinket – Interjú Kelemen Kristóffal: http://kapcsolj.be/post/140798145536/nyilvanossag-ele-kelemen-kristof

Szakmai beszélgetés a Miközben ezt a címet olvassák, mi magukról beszélünk című előadás után

Miközben ezt a címet olvassák, mi magukról beszélünk című dokumentumszínházi előadás egyfajta fórumkísérlet, amelyben a Színház- és Filmművészeti Egyetem egykori és jelenlegi hallgatói, pályakezdő színészek mesélnek az egyetemi évekről és a piacra való kilépésükről. Minden előadás azzal zárul, hogy meginvitálják a nézőket: maradjanak ott, és beszélgessünk kötetlenül a felvetett témákról. Ennek most szervezett keretet is adnak, és gyakorlatilag folytatják az előadást: a meghívott hozzászólók új nézőpontokkal egészíthetik ki az ő történeteiket.

Beszélgetés a Színház- és Filmművészeti Egyetem jelenéről és múltjáról, sikeres és sikertelen reformkísérletekről, strukturális átszervezésekről, gazdasági nehézségekről, tanári felelősségről, lehetőségekről és korlátokról, ezen túl a pályán való elindulásról, a piac változásairól. Mennyire alkalmazkodik az SZFE a magyar színházi struktúra átalakulásaihoz? Változik-e a hallgatók hozzáállása az intézményhez és annak problémáihoz? Mi a különbség a huszonöt évvel ezelőtti és a mostani állapotok között? Mi zajlik a vezetés szintjén, és mennyit érzékelnek ebből a diákok? Ha hallgatóként elégedetlenek vagyunk valamivel, milyen formában érdemes ennek hangot adni, és mit tehetünk aktívan is a változásért?

A beszélgetés kezdete: december 9., 20.00, Trafó (az aznapi előadás 18.00-kor kezdődik).

A beszélgetés résztvevői: Schilling Árpád (rendező), Gáspár Máté (kulturális menedzser, egyetemi tanár), Csizmadia Tibor (rendező, egyetemi tanár, az SZFE Színházi Intézet vezetője), Boronkay Soma (dramaturg, az SZFE Doktori Iskola hallgatója, korábbi HÖK-elnök)

Moderál: Kelemen Kristóf (az előadás rendezője)