Ivan Viripajev: Oxigén

SzínMűHely Produkció

2016. december 2., péntek 20 óra, december 3., szombat 22 óra 

Anker’t

60 perc, szünet nélkül

magyar nyelven, a 3-ai előadás angol feliratozással

Jegyvásárlás>>

Galéria>>

Alkotók

Fiú: Márkus Sándor

Lány: Eke Angéla

 

Zene: DJ Sanyi és Adam Salman

Fordította: Kis Orsolya

Átdolgozta: Horváth „Színész Bob” Kristóf

Látvány: Márkus Sándor

Styling: Eke Angéla

Produkciós vezető: Szilágyi Mária

A rendező munkatársa: Bálint Eszter

Rendező: Szilágyi Bálint

Bemutató: 2016. december 2.

KIK? Szilágyi Bálint épp most válik a fiatal rendezőgenerációk egyik meghatározó alakjává. Végzős bábrendezőként analitikus pontossággal közelít a színházi szövegekhez, az „ősbemutatók szerelmese”, merészen nyúl a világirodalom eddig hazánkban be nem mutatott darabjaihoz. Fontosnak tartja, hogy a színház saját korosztályának problémáiról is szóljon, hogy aktuális problémafelvetések kerüljenek színre, méghozzá a konvenciókkal leszámoló stílusban. Éppen ezért választotta alkotótársául a Nylon Group párosát, Márkus Sándort és a Junior Príma Díjjal kitüntetett Eke Angélát e rendezéséhez. A Nylon Group saját produkcióiban törekszik a báb, mint felnőtteknek is szóló műfaj egyedi, ötletes, szexi megjelenítésére. Ivan Viripajev a fiatal orosz drámaíró nemzedék egyik legjelentősebb alakja, az új évezred orosz színházának egyik kultikus darabjává lett Oxigén szerzője. “A színház szent őrültje”, aki nem kevesebbet állít magáról, mint, hogy egy új színházi irányzatot talált ki, a gyónásét, mellyel az orosz dráma metafizikai dimenzióit próbálja meg újra felidézni.

MIT? Viripajev drámája koncertszínház: szabad vers és zene egyszerre. Bibliai parancsolatok értelmére, előfordulási lehetőségeire kérdez rá napjaink társadalmi körülményei között. Egy férfi és egy nő tíz „track-et” ad elő, melyek mindegyikében morális kérdéseket vetnek fel egy egyszerű szerelmi történet mentén. Szása beleszeret egy lányba, ezért megöli a feleségét, ám kettejük története hamar vad önpusztításba torkollik. A dráma nyelve a fiataloké. A bibliai idézetekből kiindulva egy burjánzó, szinte a slam költészet határát súroló muzikális szóáradat indul el, ami rendkívül szórakoztató, ugyanakkor elgondolkodtató is.

A darabot nem színházi térben, hanem egy népszerű budapesti szórakozóhelyen játsszák majd. Az előadást DJ Sanyi és Adam Salman, a hazai underground zenei színtér ismert dj alkotópárosa fogja végigkísérni. A szöveget Horváth „Színész Bob” Kristóf, a sokoldalú slammer dolgozta át a magyar nyelvű ősbemutatóhoz, de instruktorként végig is kísérte a próbafolyamatot.

MIÉRT? A darabot a rendszerváltás Oroszországának nihilizmusa, kiábrándultsága hatja át. Ez a közhangulat (bár azóta eltelt húsz év,) egyre jobban eluralkodik a mai Magyarországon is. Egyre komolyabb dilemma a továbbtanulás, a „menni vagy maradni” kérdése. E dilemmáknak sokszor az alkoholizmus és az erőszak az alternatívája. A darab az egyéni problémákat társadalmi fénytörésben láttatja, mégis távol állnak tőle a didaktikus szólamok.