Rólunk

 

Több mint tíz év, csaknem száz külföldi előadás, több száz külföldi vendég több mint félszáz országból, öt kontinensről – a Kortárs Drámafesztivál Budapest története számokban. Az eredeti cél – a kortárs drámaírás eredményeinek áttekintése és inspirálása – lényegében 1997 óta változatlan, de az évek során jelentősen bővült: a 8. Kortárs Drámafesztivál szándékaink szerint egyrészt az európai drámaírás és színház új, idehaza talán ismeretlen vagy sosem látott útjait, fejleményeit mutatja meg a magyarországi szakmának és közönségnek; másrészt kortárs színházunk mozgását, változásait követve új, progresszív alkotóműhelyeket mutat be a magyar és a külföldi vendégeknek. Vagyis a kortársban is az újat, a progresszívat keressük.

Rendkívül hangsúlyos a fesztivál nemzetközi jellege: bár az eredeti törekvések között is szerepelt a kortárs magyar dráma és színház külföldi meg- és elismertetése, 2005 óta külön projekt, a Visitors’ Programme keretében érkeznek Budapestre nemzetközi színházi szakemberek, neves fesztiváligazgatók, színikritikusok Európából és a tengerentúlról, hogy a kortárs magyar drámaírás és színház legújabb alkotásaira – szervezett programok segítségével – felfigyelhessenek.

A Kortárs Drámafesztivál gerincét három programcsoport: a vendégország-, a nemzetközi és a magyar program adja. Immár hagyománnyá vált, hogy a fesztivál minden évben különös figyelmet fordít egy-egy ország színházi alkotásaira és életére; a 2010-es fesztivál vendége az Amerikai Egyesült Államok lesz. A magyar programban budapesti előadások mellett hosszú évek után először két vidéki produkció is szerepel, Nyíregyházáról és Kaposvárról. Az úgynevezett kísérőprogramban felolvasószínház, lengyel-magyar drámaszimpózium, színházi nevelési program szerepel.