Sajtó- és médiakapcsolatok

 
Czenkli Dorka | sajto.dramafestival@gmail.com | +36 30 27 36 144
 
 

Fesztivállogó:


2016. A 13. Kortárs Drámafesztivál Budapestről:

Beharangozó:

13. Kortárs Drámafesztivál

2016. december 2-10.

Budapesten is látható lesz A nyugalom, Radu Afrim a legjobb előadás Színikritikusok díját elnyert marosvásárhelyi előadása

 

Tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre a SzínMűHely Alapítvány és a Creatív Média Színházi Ügynökség jóvoltából a budapesti Kortárs Drámafesztivál (KDF). A fesztivál célja a kortárs dráma és színház támogatása, népszerűsítése, mindenekelőtt pedig a szcéna törekvéseinek megismertetése a széles hazai közönséggel és a külföldi színházi szakmával. A civil kezdeményezésű nemzetközi színházi fesztivál egyik missziójaként külföldi szakmabelieknek Visitors’ Programme néven komplex (angol nyelvű) Hungarian Showcase programot kínál, amely egyaránt tartalmaz kőszínházi és független, budapesti, vidéki valamint határon túli előadásokat. Ezen programmal a fesztivál az egyik legfontosabb elősegítője kíván lenni a magyar színház külföldi megismertetésének.

Fiatalok fókuszban

A KDF eddig is nagy hangsúlyt fektetett a fiatalok helyzetbe hozására, ám idén övék a főszerep: a fesztivál rendezőelve nyomán a fiatal színházi generációk bemutatása valamennyi programban jelen lesz, nem csak a fesztivál kísérőprogramjai alkalmával, de a showcase programban is számos tehetséges alkotó és munkája mutatkozik meg. A program keretében egyszerre lesznek láthatók a legizgalmasabb és leginnovatívabb kőszínházi és független produkciók, ekképp próbál meg a fesztivál átfogó képet adni a magyar színházművészet gondolkodási és esztétikai sokszínűségéről. A szakmai zsűri (Lőkös Ildikó, dramaturg, Németh Ákos, drámaíró, Varga Anikó, színikritikus, a Játéktér című színházi periodika főszerkesztője, Bíró Bence, dramaturg, Kovács Bálint, színikritikus, az Index újságírója, Puskás Panni, színikritikus, a Revizor szerkesztője) a 2015/2016-os évadban bemutatott legkiemelkedőbb magyar előadásokat szemlézte, külön figyelmet fordítva az új magyar drámákra és a megújuló színházi esztétikára. A válogatás egyik fő célja volt, hogy a bemutatásra kerülő előadások (progresszív módon) reflektáljanak a jelenre. A szemleprogramban látható lesz Pintér Béla A bajnok (Színikritikusok díja 2016, legjobb új magyar dráma) című rendezése, A harag napja Schilling Árpádtól, a marosvásárhelyi Tompa Miklós Színház A nyugalom című Bartis Attila mű adaptációjával érkezik (Színikritikusok díja 2016, legjobb előadás, legjobb díszlet), a Forte Társulat A te országod, Sardar Tagirovsky a nagyváradi Szigligeti Ede Színházban létrehozott Az eset című munkájával tűnik fel, Hoffer Károly Az időnk rövid története (Színikritikusok díja 2016, legjobb gyerekelőadás), Paczolay Béla pedig az Egyasszony előadással lesz jelen (Színikritikusok díja 2016, legjobb női főszereplő), míg Hajdu Szabolcs az Ernelláék Farkaséknál, Boross Martin (Junior Príma Díj 2016) az Etikett, Zsótér Sándor a Macska a forró bádogtetőn (Színikritikusok díja 2016, legjobb női mellékszereplő), a Tünet Együttes pedig a Sóvirág című produkcióval vesz részt a fesztiválon (Színikritikusok díja 2016, különdíj).

A fesztivál szándéka felhívni a figyelmet az izgalmas új szövegekre és az azokból készült előadásokra. Idén a k2 Színház új, egyelőre Cájstükk címen futó bemutatója is a KDF programjába kerül Benkó Bence és Fábián Péter (Junior Príma Díj 2016) rendezésében.

Első alkalommal mutat be a KDF saját produkciót is: Ivan Viripajev kortárs orosz szerző Oxigén című kultikus művét Szilágyi Bálint végzős rendezőhallgató viszi színre. A slammerek őszinteségével megszólaló koncertszínházi produkció a fiatalok érték- és identitáskereső problémáival foglalkozik, azt vizsgálja, léteznek-e bárminemű – akár külső, akár belső – erkölcsi szabályok és törvények, amelyek szerint élünk, élhetünk.

A KDF fő programjához gazdag kísérő programok társulnak, amelyek egyaránt szólnak a szakmának, és a széles közönségnek. Felolvasószínházi bemutatók alkalmával új európai drámákból álló válogatást kínál a fesztivál, de folytatódik a Mi a pálya, magyar dráma? program is, amely egész napos ismerkedést ígér az új magyar színdarabokkal. A KDF idén elsősorban a 35 év alatti pályakezdő generációknak, a még kevéssé ismert színpadi szerzőknek nyújt bemutatkozási lehetőséget, amely a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel való együttműködésben, rendező- és színészhallgatók közreműködésével valósul meg.

Ismét jelentkezik a KDF Fesztiválklubja is, amely 2014-ben nagy népszerűségre tett szert. Idén is az Auróra közösségi kulturális tér lesz a KDF off fesztiváljának központja, a jövő színházi generációinak bemutatkozási és találkozási helye. A változatos programok között helyet kapnak majd koncertek, szakmai beszélgetések, műhelyfoglalkozások, workshopok, színházi előadások, de az Aurorában lehet majd kötetlen beszélgetéseket folytatni és jobbnál jobb bulikon részt venni.

 

A műsorváltozás jogát fenntartjuk.

 

Bővebb információ hamarosan. Jelen leszünk.

A zsűri:

A 2016-os showcase programot Lőkös Ildikó, dramaturg, Németh Ákos, drámaíró, Varga Anikó, színikritikus, a Játéktér című színházi periodika főszerkesztője, Bíró Bence, dramaturg, Kovács Bálint, színikritikus, az Index újságírója, Puskás Panni, színikritikus, a Revizor szerkesztője alkotta szakmai zsűri válogatta. A zsűri a 2015/2016-os évadban bemutatott legkiemelkedőbb magyar előadásokat szemlézte, külön figyelmet fordítva az új magyar drámákra és a megújuló színházi esztétikára. A válogatás egyik fő célja az volt, hogy a bemutatásra kerülő előadások (progresszív módon) reflektáljanak a jelenre.

2014. A 12. Kortárs Drámafesztivál Budapestről:
 

A 2014. évi 12. Kortárs Drámafesztivál napi szubjektív blogja a 7óra7-en:

http://7ora7.hu/temak/dramafeszt-2014

Online megjelenések:

Bárka online: A Himnusztól a mélyszegénységig - A 12. Kortárs Drámafesztiválról
„A magyar dráma és színház megtalálja útjait, de ahhoz, hogy ezek átfogó képet adva láthatóvá is váljanak, egy kortárs drámafesztiválra van szükség.” A 12. Kortárs drámafesztiválról ír Szabó Zsuzsa.

Népszabadság: A rendszerváltásra visszanézve
Valójában a kezdetek, 1997 óta nem igazán értem, mit keres a Kortárs Drámafesztivál elnevezésében a dráma szó. Bár a rendezvény honlapja eredeti célként ma is „a kortárs drámaírás eredményeinek áttekintését és inspirálását” jelöli meg, én a meghívott előadásokat nézve mindig azt éreztem, hogy a szervezők számára a kortárs és a dráma között feloldhatatlan ellentmondás feszül.

7óra7: Tíz nap az éjszakába - Kortárs Drámafesztivál VI.
A fesztivál a zárónapon előbb gyerekségükben magukra hagyott diákokból és hazájukat elhagyó fiatalokból mutatott meg néhányat, majd miután egy család elfojtott hazugságait nyitotta ki felénk, végül belemerült az esős éjszakába. Talán nem vidám, de igaz.

7óra7: Nélkülözések - Kortárs Drámafesztivál V.
A fesztivál kilencedik napja a rezsi be nem fizetésének sokkjától a fesztiválklubbeli italok befizetéséig tartott, amiből végül kimaradt a Bárkibármikor, de benne volt többek között egy csemegepultos szellemes naplója és a szinkrontolmácsolás jó és sötétebb oldala.

Fidelio: Lefotózott mulandóság
A Kortárs Drámafesztivál december 6-án a szlovák Sláva Daubnerová vizuális szólóelőadását hozza el a magyar közönségnek, akit általában kivételes művésznők munkái ihletnek meg.

Népszava: Hamisít-e a remény színháza?
Egy új színház reménye vagy a „remény színháza"? címmel rendezett beszélgetést közösen a Kortárs Drámafesztivál Budapest és a Heinrich-Böll- Stiftung a Jurányi Inkubátorházban. A diskurzuson magyar és német szakemberek vettek részt. Pintér Béla színész, rendező szerint, ha ő kizárólag a reményre építené a színházát, akkor meghamisítaná a valóságot.

7óra7: Ide-oda - Kortárs Drámafesztivál IV.
Önfenntartó kultúra kellene, de nincsen, a remény színházáról pedig mintha még a jó kérdéseket sem találnánk; egy nagyfejű sárga egér az Ódryn, kitaszítás és befogadás Mohácsi-módra, konferenciák, workshopok, előadások és közönségtalálkozók – pénteki pörgés a KDF-en.

7óra7: Darabolt női testek - Kortárs Drámafesztivál III.
Már a Jégbüfénél is a Kortárs Drámafesztiválra mutogatnak. A Párizsi Udvarba beköltözött Bovary Emma, de rá csak a nők kíváncsiak. A női testről és szexusról szóló Parallel viszont őt is biztosan érdekelné.

7óra7: Mély merítés - Kortárs Drámafesztivál II.
Második beszámolónkból megtudhatják, hogy a fesztiválra revizor érkezett, Aurórának nem csak a hajnalt nevezik, és a magyar kortárs dráma betör Törökországba. Ráadásul egyesek még a plafonról is lezenélik a vakolatot.

Bárka online: „Szerettem volna drámát írni, mert az vagány” - Mi a pálya, magyar dráma?
A 12. budapesti Kortárs Drámafesztiválon Mi a pálya, magyar dráma? címmel rendeztek a drámaíró „születését”, a tehetséggondozás lehetőségeit körüljáró, egész napos beszélgetés-sorozatot.

Kultúrpart: "Európa kiadó!"
Kinek? Annak, aki figyel és megért. Német színészek a Himnuszt éneklik, az oroszok helyett pedig a magyarok vannak a spájzban. Megnéztük az Apátlanokat.

7óra7: Új remények - Kortárs Drámafesztivál I.
Ütős felütés az Apátlanokkal, maratoni vita Mikó Csaba drámájáról, és egy nem kevésbé maratoni beszélgetéssorozat a kortárs drámaíráshoz vezető utakról. Beszámolunk a Kortárs Drámafesztivál első két napjáról.

Színház.hu: Milyen lesz a Kortárs Drámafesztivál? - Az igazgató ad választ
Szilágyi Mária fesztiváligazgatót az idei Kortárs Drámafesztivál előadásairól, konferenciáiról és workshopjairól kérdezte Antal Klaudia. A fesztivál nyitóelőadása, a Theater Regensburg Die Vaterlosen című produkciója november 28-án, a GroundFloor Group Parallel című előadása december 4-én lesz látható a Jurányiban.  

 


2013. A 11. Kortárs Drámafesztivál Budapestről:

 

A 2013. évi Kortárs Drámafesztivál napi szubjektív blogja a 7óra7-en:

http://7ora7.hu/temak/dramafesztblog

Online megjelenések:

http://szinhaz.hu/budapest/54322-indul-a-11-kortars-dramafesztival-fokuszban-a-fiatal-alkotok

http://7ora7.hu/hirek/a-fiatal-generacio-all-a-kortars-dramafesztival-kozeppontjaban

http://egyfelvonas.postr.hu/cimke/ kort%C3%A1rs+dr%C3%A1mafesztiv%C3%A1l

http://nol.hu/kult/ a_fiatal_generacio_all_a_kortars_dramafesztival_kozeppontjaban

http://est.hu/cikk/107886/11_kortars_dramafesztival_budapest

http://kultura.itthon.hu/fesztivalok/-/netaview/1491343/kortars-dramafesztival-budapest-2013;jsessionid=B5287F69AE59A37FD79BA5566A5C46A3

http://mandarchiv.hu/cikk/2287/Ujra_lesz_Kortars_Dramafesztival

http://www.programturizmus.hu/tdestination-kortars-dramafesztival.html

http://hirek.ma/hirek/a-fiatal-generacio-all-a-kortars-dramafesztival-kozeppontjaban

http://tollal.hu/mu/11.-kortars-dramafesztival-budapest-2013.-november-27.---december-2.

http://www.szabadidomagazin.hu/index.php?page=article&pid=2844

http://fesztikorkep.com/tag/11-kortars-dramafesztival/

http://www.kulturpart.ro/szinhaz/1412/11_kortars_dramafesztival

http://mai24.hu/mai/Indul_a_11_Kortars_Dramafesztival ___Fokuszban_a_fiatal_alkotok-645623

http://sztarold.hu/kultura/a-fiatal-generacio-all-a-kortars-dramafesztival-kozeppontjaban

http://7ora7.hu/hirek/vagod-mi-a-dorges-hangulati-sivarvany-kdf-1-nap

 

Rádiós megjelenések:

Belépő / Kossuth: nov. 21. 20.10 (Interjú: nov. 21. 18 óra – Szilágyi Mari)

Kossuth Rádió: nov. 24. vasárnap délután (Interjú Szilágyi Marival)

Jazzy – csütörtök nov. 21.

Klasszik – vasárnap nov. 24.

Rádió Q – nov. 29.

Klubrádió – nov. 25. kedd reggel, Színházi programajánló

 


2013. A 11. Kortárs Drámafesztivál Budapest sajtóanyagai:

KDF Beharangozó 2013, 2013. november 15.

"A fesztivál fókuszában ezúttal az új magyar színház generáció áll. Eljött az idő, amikor kezd beérni a magyar felsőfokú előadó-művészeti képzésben az elmúlt években történt szakirány-bővítések hatása, mind szemléleti, mind művészi értelemben. A Kaposvári Egyetemen elindított színészképzés; a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen bevezetett fizikai színházi rendező, bábszínész valamint bábszínházi rendező szakirány; illetve az ország több egyetemén folyó színházelméleti képzés hatására és nyomán megjelent és kibontakozóban van egy új színházi generáció. Tagjai minden nehézség dacára teljes erőbedobással dolgoznak, és előadásról előadásra fogalmazzák meg kérdéseiket, dilemmáikat, szűkebb és tágabb világunkról. Túllépnek a magyar színházra jellemző realista ábrázoláson, a hagyományos színházi műfaji kereteken, és sajátos látásmódú, nagyon izgalmas, határátlépő, sok esetben többműfajú előadásokat hoznak létre, melyek a színház, a fizikai színház, a tánc, a bábszínház, vagy akár a performansz határmezsgyéjén egyensúlyoznak, reflektálnak az ittre és a mostra. Tehát jellegzetesen magyar művészeti alkotások ezek, amelyek ugyanakkor túlmutatnak önmagukon, azaz európai kontextusban is értelmezhetők."

A teljes szöveg elolvasásához kattintson ide.

 


2011.  A 10. Kortárs Drámafesztivál Budapestről:

Éjjeli őrjárat, 2011. november 30. – Duna TV

Mai darabok itthonról és a nagyvilágból – Magyar Hírlap online

A 10. Kortárs Drámafesztivál Budapesten – Observer.hu

Ärger, Frust und Ratlosigkeit prägt Ungarns TheaterDagmar Walser,

svájci vendégünk a fesztiválról

Egy nap a Kortárs Drámafesztiválon - Kultura.hu Videó

Kiáll és beszélni kezd - Varga Anikó, barkaonline.hu

Interjú Szilágyi Máriával - Krupa Zsófia, fidelio.hu

 

2011. A 10. Kortárs Drámafesztivál Budapest előadásairól:

Gardénia

             Megmutatjuk, hogy kell élni (Zsedényi Balázs, 7óra7.hu)

   - Nők szerint a világ (Götz Eszter, kultura.hu)

   - Úrinők, bunda nélkül (Frauenhoffer György, fidelio.hu)

   - Női futamok (Kovács Dezső, szinhaz.net)

   - Bátor nők (Balogh Gyula, nepszava.hu)

   - Krisztus-korú nők (Hompola Krisztina, nol.hu)

Felelősségem tudatában kijelentem

             - Maci a polcon (Szoboszlai Annamária, 7óra7.hu)

             - Nagyon akarni (Tompa Andrea, szinhaz.net)

             - Gabnai Katalin kritika

   - Nevem Alina Şerban (Nánay Fanni, ellenfeny.hu)

Egy óra tizennyolc (perc)

  - Nagyon nehéz ezt előadásnak nevezni (Nyulassy Attila, 7ora7.hu)

  - Elhallgatás helyett (Balogh Gyula, nepszava.hu)

  - Egy óra tizennyolc (perc) (Kovács Bálint, magyarnarancs.hu)

Baleset (ajánlott program)

             - Elmutogatni a magányt (Hermann Veronika, revizoronline.hu)

 


2010. A 9. Kortárs Drámafesztivál Budapestről írták:
 

Kelemen Orsolya összefoglalója a Bárka Online-on. ITT. Az összefoglaló teljes egésze a Bárka folyóirat januári számában jelenik meg.

Young Jean Lee Társulata (USA): The Shipment / A szállítmány

Kelemen Éva az abszurd rasszizmusról ír egy amerikai társulat szemszögéből a Dívány.hu oldalon.
 

Reid Farrington (USA): The Passion Project/ Passió-projekt

Halász Glória a Passió-projektről - KRITIKA itt
 

Temporary Distortion (USA): Welcome to Nowhere (bullet hole road)
Isten hozott a semmiben

Sztrókay András a Színház.net-en azt írta a Temporary Distortion előadásáról, hogy összességében anti-roadmovie, utazás helyett a nem-utazásról szól, filmes helyett pedig - akárki akármit mond - színházi élményt ad. Itt olvashatják a teljes írást.


Reggie Watts (USA) - szóló élő struktúrákra

Az Egy nap a városban blog oldal szerint Reggie Watts még mobilkamerás felvételről is beszarás. Öt perc után mindenki sírt a nevetéstől a nézőtéren. Itt olvashatják a teljes írást.