VISITORS’ PROGRAMME (LÁTOGATÓI PROGRAM)

 

A rendezvény fővédnöke

Íjgyártó István

Kulturális és Tudománydiplomáciáért Felelős Államtitkár

Külgazdasági és Külügyminisztérium 

 

A Kortárs Drámafesztivál 1997-ben azzal a céllal jött létre, hogy párbeszédet alakítson ki a magyar és a nemzetközi színházi szakma képviselői között. A fesztivál szervezőinek legfőbb célja a kezdetek óta változatlan: a magyar színházat nemzetközileg ismertté tenni, és minél több olyan alkalmat, lehetőséget teremteni, amely magyar együttesek külföldi bemutatkozását teszi lehetővé, koprodukciók és hosszú távú együttműködések létrejöttét segíti elő.

A fenti célok hatékony megvalósítását 2005 óta külön projekt, a látogatói program - Visitors’ Programme - szavatolja, melynek keretében nemzetközi színházi szakembereket, neves fesztiváligazgatókat, színikritikusokat, színházvezetőket, dramaturgokat, drámaírókat és kutatókat hívunk Budapestre Európából és a tengerentúlról (alkalmanként 20-50 főt). A Visitors’ Programme résztvevőinek többnapos komplex programsorozatot szervezünk: a számukra összeállított magyar szemleprogramban - Hungarian Showcase - olyan innovatív színházi előadásokat igyekszünk megmutatni, melyek felmutatják a kortárs magyar színház erényeit és eredményeit, ugyanakkor nemzetközi színházi kontextusban is érthetőek és releváns értéket képviselnek, vagy a világszínház új irányaival, törekvéseivel párbeszédbe lépnek.

A fesztivál a nemzetközi színházi élet minden fontos szereplőjét értesíti Visitors’ Programme-járól. A szemleprogramba beválogatott előadásokról angol nyelvű informatív ismertető anyagot juttat el hozzájuk és megszervezi minden résztvevő egyéni programját. A szemleprogram előadásait nyelvileg hozzáférhetővé teszi számukra. Vállalja az előadásszövegek angol nyelvű változatának elkészíttetését, az előadásokon biztosítja a szinkrontolmácsolást vagy a feliratozás feltételeit. Az elkészült műfordításokkal lehetővé teszi, hogy a magyar együttesek a továbbiakban külföldön is sikeresen promotálhassák előadásaikat.

Az előadásokat követően a Visitors’ Programme résztvevői megismerkedhetnek az előadások alkotóival, és személyes találkozó keretében beszélgethetnek a látott előadásokról, esetleges jövőbeni együttműködésről. Budapesti tartózkodásuk alatt a fesztivál biztosítja a vendégek számára annak lehetőségét is, hogy látogatást tegyenek hazai színházi és szakmai szervezeteknél, intézményekben, műhelyekben, találkozzanak a magyar kulturális kormányzat képviselőivel.

Magyarországon – a színházi fesztiválok közül – a Kortárs Drámafesztivál Visitors’ Programme-ja volt az első és mindmáig egyetlen olyan kezdeményezés, amely az évek során számos magyar együttest és művet segített hozzá külföldi bemutatkozáshoz és vált a legjelentősebb találkozási hellyé azok számára, akiket a kortárs magyar színházművészet érdekel.

Idén a Visitors’ Programme résztvevői ellátogathatnak a Kortárs Drámafesztivállal egy időben zajló szabadkai Desiré Central Station Nemzetközi Regionális Kortárs Színházi Fesztiválra és a kolozsvári Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválra is, a három fesztivál együttműködése keretében, hogy képet alkothassanak maguknak a régió színházi életéről.

Továbbá részt vehetnek a KDF nemzetközi konferenciáján is, mely a kulturális és színházi szféra egyik fontos kérdésével, az önfenntartó kultúrateremtés/színházcsinálás/kulturális működés problematikájával foglalkozik, valamint megvitatja a művészi alkotás és a „remény” viszonyát.

Az eddigi visszajelzések alapján idén 20 külföldi szakmai vendég látogatására számítunk, összesen 14 országból (Ausztriából, Franciaországból, Iránból, Németországból, Lengyelországból, Görögországból, Oroszországból, az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Horvátországból, Szlovákiából, Litvániából és Észtországból). Érkeznek hozzánk színházi szakújságírók, színházi témákban kutató egyetemi tanárok, színházak művészeti vezetői, dramaturgjai és nemzetközi kapcsolattartói, továbbá olyan rangos színházi fesztiválok művészeti vezetői, kurátorai, programszervezői, mint például a nyitrai Divadelna Nitra Festival, a wroclavi Dialog Festival, a moszkvai Golden Mask Festival, a braunschweigi Fast Forward Festival, a strasbourgi-karlsruhe-i Premieres fesztivál, a rijekai Small Scenes Theatre Festival, a vilniusi Culture Night Vilnius fesztivál és a kanadai Festival TransAmériques.

A magyar showcase program előadásait angol feliratozással/szinkrontolmácsolással mutatjuk be, ezáltal hiánypótló lehetőséget teremtünk a Budapesten élő, tanuló, dolgozó vagy turistaként itt tartózkodó külföldiek számára is, hogy megismerjék a kortárs magyar színház legújabb eredményeit.