Breaking News

Legyenek elképesztők az ünnepek, alkohol nélkül is

Gyerekként a kedvenc dolgaim voltak a különböző ünnepek. Ezt nem túl nehéz megérteni, hiszen ilyenkor kapott ajándékot az ember. Alig vártam már a karácsonyt, és mivel szentül hittem, hogy tényleg a Jézuska hozza őket, ezért szégyentelen listákat írtam. Emlékszem, pár éve előkerült az egyik, és lesült az arcom, hogy mennyi mindent kértem a nagymamámtól. Becsületére legyen mondva, ha nem is a teljes szettet szerezte be a játékokból, azért mindent kipipált valahogyan a listáról.

Az ünnepek most már nagyon mások. Bele kell raknunk a saját erőfeszítéseinket ahhoz, hogy létrejöjjenek. Most is például Halloween-kor megfűztem néhány barátomat, hogy adjuk meg a hangulatot és díszítsük fel a házat. Óriási élmény volt és ők is rájöttek, hogy családi nyomás nélkül micsoda különleges dolgok lehetnek az ünnepek. Ezt a tradíciót pedig szeretném tovább is folytatni.

Vannak azonban olyan megszokások, amik nagyon károsak lehetnek. Ilyen például az alkoholizmus, ami sokszor jobban el tud rejtőzni, mint gondolnánk. Az egyik barátomról például sosem hittem volna, hogy függősége van, miután azonban elolvastam az alkoholista játszma cikket a Felépülök oldalán, teljesen megváltozott a véleményem. Mivel általában egy alkoholistát egy őrült, ordibáló, erőszakos őrültnek képzelünk el, aki teljesen elvesztett már minden kontrollt a viselkedése fölött. Általában azonban nem ez szokott lenni.

Az alkoholista játszma során az ember elhiteti a társaival, hogy nincsen semmi baj és még egy vicces személyiség jegynek is állítja be az ivászatot. A Felépülök oldala azonban megmutatta nekem, hogy bár alkoholista játszma a jelenség megnevezése, nincsen benne semmi játék, vagy móka. Ezeket az információkat pedig egy olyan oldalon biztosították, ami nem fog elrémíteni senkit, aki fel akarja adni ezt a játszmát végre és keresni egy megoldást.

Az oldalon egyébként több cikk is elérhető, különböző témákban, amelyeken keresztül jobban megérthetjük azt, hogy miért is alakul ki az alkoholizmus és milyen tünetekre érdemes figyelnünk. Ezek az infók pedig nem csak alkoholisták számára lehetnek hasznosak, hanem olyan barátoknak és családtagoknak, akik szakértői véleményt akarnak meghallgatni arról, hogy a szeretteik miért kerültek ilyen helyzetbe. Az én szemeimet is felnyitották ezek az írások és ezt persze azzal érték el, hogy a szövegek nem voltak szárazak, hanem minden szó kapcsán azt érezhettük, hogy jól megszerkesztett és átgondolt az egész.

Az alkoholista játszma addig folytatódhat, amíg már tényleg visszafordíthatatlan következményei lehetnek. A Felépülök azonban megoldást ajánl mindenki számára, aki elég bátor ahhoz, hogy beismerje a problémáját és tegyen ellene. Ehhez pedig egy 28 napos bentlakásos programot biztosítanak, amelynek a keretein belül nemcsak, hogy megérthetjük, hogy mik az indokai az alkoholizmusnak, hanem olyan eszközöket kaphatunk, amikkel később magunktól is meg tudjuk állni a csábító hívást.

Persze mindehhez a barátom véleményét is ki akartam kérni, úgyhogy áthívtam magamhoz és megmutattam neki a Felépülök oldalát. Elsőként félve olvasta a sorokat, viszont szép lassan megnyugodott és rájött, hogy tényleg ez az egyetlen járható út. Felhívtuk őket az oldal több részén megtalálható telefonszámon és elmondták nekünk, hogy mikor lesz a következő program időpontja. A barátom jelentkezett rá és végig is csinálta. Elképesztő volt az a változás, amin keresztülment és azt mondta, hogy nem hiszi, hogy meg tudta volna oldani ezt a problémán a Felépülök csapatának a segítsége nélkül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük