Breaking News

Mit jelent az isiász? A gyógytornász válaszol

Sokan hallottak már erről a kifejezésről, ami egy tulajdonképpen egy tünet és a hát alsó részén jelentkező fájdalommal jár. Ahhoz azonban, hogy megértsük pontosan mit takar az isiász, a tüneteket és a gyógytorna szerepét is meg kell értenünk.

Mi az isiász?

Olyan fájdalomra utal, amely az emberi testben lévő leghosszabb ideg útja mentén sugárzik ki. Ez az ideg a hát alsó részétől egészen a csípőn és a fenéken át, a lábakig fut. Az ideghez társuló fájdalom igen széles skálán mozoghat, így gyengétől kezdve egészen az égő érzésig. Egyes esetekben csak a test egyik oldalát érinti az isiász.

Az isiász kiváltó okai

Gyakran inkább tünetként jelentkezik, mint hogy betegségnek nevezhetnénk. Az isiászideg valószínűleg irritációnak van kitéve és ezért érezzük a fájdalmat. Nézzük az okokat:

  • Porckorongsérv: ez az egyik leggyakoribb kiváltó ok, de a porckorongok elcsúszása is okozhatja a fájdalmat. A gerincben található porckorong zselészerű közepe túllóg a külső rétegen, ezáltal nyomja a szomszédos ideggyököket és így állandó nyomást gyakorol az idegekre, így az isiászidegre is.
  • Gerincferdülés: ez a probléma általában a gerinccsatorna beszűkülésével jár és ez nyomja a gerincvelőt és az idegeket.
  • Piriformis-szindróma: a piriformis izom a fenékben található meg és gyakorta irritálja az ülőideget. Ilyenkor görcsbe rándulunk vagy megfeszül az izom.
  • Spondylolisthesis, azaz csigolyaelcsúszás: amikor egy csigolya szó szerint kicsúszik a helyéről és rácsúszik az alatta lévő csigolyára, akkor az összenyomhatja az ülőideget.
  • Trauma vagy sérülés: a gerincet ért sérülések, mint például a törés vagy ficam szintén isiászhoz vezethet.

A gyógytorna szerepe

Az isiász hatékony kezelésében döntő szerep jut a gyógytornának hiszen a kiváltó okokat kell kezelni és segít kell a tünetek enyhítésében. A gyógytornász a kezelések során igyekszik sokoldalú megközelítéseket alkalmazni, amely a következőkből állhat:

  • A fájdalom csillapítása: különféle technikákat vetnek be a fájdalom enyhítésére, mint például a meleg- vagy hidegterápiát, az elektromos stimulációt vagy az ultrahangos kezelést. A módszerek mindegyikének az a célja, hogy a gyulladást nagymértékben csökkentsék és a gyógyulást elősegítsék.
  • Nyújtó és erősítő gyakorlatok: a gerincet tartó izmok erősítésére és a rugalmasság javítására személyre szabott gyakorlatsorokat dolgoznak ki. A speciális gyakorlatok a gerinc stabilitásáért felelős törzsizmokat célozzák meg. Nem véletlen, hogy ezt tanácsolja a gyógytornász.

 

  • Tartásunk javítása: az isiászhoz gyakorta a rossz testtartás is vezethet. A szakember együtt dolgozik a betegekkel, hogy a testtartást közösen korrigálják és ergonómia szaktanácsot is adnak. Ez főleg akkor lehet nagyon fontos, ha a beteg szinte a nap 12 órájában ülőmunkát végez.
  • Manuálterápia: egy különleges kézzel végzett technika, amely a gerincmanipulációból és a mobilizációból áll össze. A gerinc összehangolásának javítását célzó terápia az ülőidegre gyakorolt nyomást hivatott csökkenteni.
  • Teljes életmódváltás oktatással: a betegeket felvilágosítják az állapotukról és különféle életmódbeli változtatásokat javasolnak annak érdekében, hogy a betegség további súlyosbodását megelőzzék. Ilyen lehet az ergonómiára való odafigyelés, az otthoni ápoláshoz szükséges gyakorlatok betanítása és a megfelelő emelési technika bemutatása.

Vélemény, hozzászólás?