Breaking News

Mi a neutrális szilikon funkciója és milyen típusú neutrális szilikont ismerünk?

A neutrális szilikon egy olyan típusú szilikon tömítő, amelynek a legfontosabb jellemzője az alacsony kémiai reaktivitás, azaz semleges pH-értékű. Ez azt jelenti, hogy nem reagál erőteljesen más anyagokkal vagy környezeti tényezőkkel, mint például a savas vagy lúgos környezet, így kevésbé valószínű, hogy károsodást okoz más felületeken vagy anyagokon. A neutrális szilikonok általában jó időjárásállósággal és tartóssággal rendelkeznek, ezért gyakran használják különböző kültéri és belső helyiségekben, illetve különböző ipari alkalmazásokban.

Melyek a leggyakoribb típusai a neutrális szilikonnak?

 1. Neutrális szilikon tömítő: A legáltalánosabb neutrális szilikon típus, amelyet különböző szigetelő és tömítő feladatokra használnak. Például ablakok és ajtók tömítésére, valamint egyéb hézagok, repedések vagy csatlakozások lezárására.
 2. Neutrális szilikon ragasztó: Egyes neutrális szilikonok olyan adalékanyagokkal vannak kiegészítve, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy erős ragasztóképességgel rendelkezzenek. Ezért ezeket a típusokat használják a ragasztás és tömítés kombinálására. Felhasználási területei között szerepelnek az üveg-, fém-, fa- és műanyagfelületek ragasztása.
 3. Neutrális szilikon tömítő habarcs: Ez a típus speciálisan úgy lett kifejlesztve, hogy porózus felületek, például cserépkályhák, kandallók vagy kövek fugáinak tömítésére szolgáljon.
 4. Neutrális szilikon hab: Ez a típus kifejezetten az építőiparban és a tűzvédelmi rendszerekben használatos. Az ilyen szilikonok hab formában is megtalálhatók, amelyek a tűz terjedését akadályozzák meg a hézagokban és résekben, így elősegítik a tűzvédelmet.
 5. Az ecetsavas neutrális szilikon, más néven ecetsavas szilikon, az egyik leggyakrabban használt típusú szilikon tömítőanyag. Az „ecetsavas” jelzőt azért kapta, mert a szilikon kötése során ecetsav (ecetsav-anhidrid) gőzt bocsát ki. Ez a folyamat észrevehető, mert az ecetsav jellegzetes, savanyú szagot áraszt. Az ecetsavas neutrális szilikon jellemzői a következők:

  • Gyors száradás: Az ecetsavas szilikon gyorsan köt és szárad, ami lehetővé teszi a gyors munkavégzést és a rövid idő alatt történő használatra való alkalmasságot.
  • Jó időjárásállóság: Az ecetsavas neutrális szilikonok általában jó időjárásállósággal rendelkeznek, ellenállnak az UV sugárzásnak és a környezeti tényezőknek. Ezért alkalmasak kültéri alkalmazásokra is.
  • Kiváló tapadás: Jól tapadnak a legtöbb építőanyaghoz, mint például üveg, fém, kerámia, fa és beton, ami miatt sokféle felületen használhatók.
  • Rugalmas tömítés: Az ecetsavas neutrális szilikontól rugalmas tömítés várható, ami lehetővé teszi az anyagok közötti mozgás elnyelését. Ez különösen fontos olyan helyeken, ahol az anyagok különböző hőmérsékleti változásoknak vannak kitéve.
  • Saválló tulajdonságok: Az ecetsavas szilikonok jó ellenállást mutatnak az enyhe savakkal szemben, ami szintén előnyös bizonyos környezetekben.

  Fontos megjegyezni, hogy az ecetsavas szilikont csak nehezen alkalmazzák olyan helyeken, ahol az érzékeny anyagokat károsíthatja, például tükör, réz vagy élelmiszerekkel érintkező felületeken. Ezért ajánlott ilyen esetekben különleges, nehezebben vagy szagtalanul kötődő neutrális szilikonokat alkalmazni.

  Mint minden szilikon tömítőanyag esetében, az ecetsavas neutrális szilikonok alkalmazásához is fontos figyelni a gyártó által adott használati útmutatóra és a megfelelő felhasználási területekre.

A neutrális szilikont a környezetben érzékenyebb területeken alkalmazzák, ahol fontos a kíméletes és megbízható tömítés vagy ragasztás, és ahol más anyagok vagy felületek nem sérülnének a felhasználás során. Fontos megjegyezni, hogy még a neutrális szilikonok használata esetén is érdemes betartani a gyártó által ajánlott használati utasításokat és óvintézkedéseket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük